СУ „Васил Левски“ става основно училище

Със свое решение днес Общинският съвет в Димитровград даде съгласие СУ „Васил Левски“ да бъде преобразувано в основно училище. През следващата 2018/2019 година там ще учат деца от първи до седми клас, включително.

Причината – за 10 години три пъти е намалял броят на учениците там. В момента се обучават 179 деца и младежи в 11 паралелки. Друга от посочените причини е, че в последните години училището трудно изпълнява своя план – прием, като основно се разчита на деца от малките населени места и уязвими социални групи.

Формирането на музикални паралелки в гимназиален етап под минимума, както и изключително ниската посещаемост в училище са довели до отпадането на паралелка. Така в края на тази учебна година училището няма да изпраща зрелостници.

В докладната, внесена от кмета Иво Димов се посочва още, че обучението в профила по изкуствата в момента в по-голямата си част е индивидуално, което изисква голям човешки и финансов ресурс. Създава се проблем и с финансовото оцеляване на учебното заведение.

Според приетото днес решение, 48 ученици от първи и втори гимназиален етап от профил „Изкуства-музика“ и 16 ученици непрофилирано обучение  ще бъдат пренасочени към СУ „Любен Каравелов“. От докладната става ясно, че преобразуването няма да изисква допълнителен финансов ресурс от общинския или училищен бюджет. Очаква се да бъдат запазени и работните места на педагозите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Въ
    възмутен бивш възпитаник
    7 0
    18:43, 26 апр 2018
    Едно време нямаше един *******, а сега 90% ц*****, за какъв план прием въобще говорят. Срам и позор
    • Аз
      Аз
      7 -1
      19:07, 26 апр 2018
      неси прав ,99% са циганите
  • 2
    Ве
    Вени
    3 0
    16:45, 28 апр 2018
    Сега "Васил Левски",скоро и другите училища в града.Тенденцията е към масова циганизация........И учители няма да има,и бели хора....Защото държава няма отдавна!
Последни новини