Световната мрежа – какво предстои?

След 20 години съществуване световната мрежа (World Wide Web – www) промени революционно всекидневието на милиони хора по света. Но мрежата прави едва първите си стъпки, смятат нейните основни създатели, събрали се на среща в Мадрид.

Достъпът до интернет в страните от Третия свят, развитието на приложения за ползване на мобилен телефон и незавършеното „пипаловидно" разпространение представляват новите граници на мрежата, казват експертите.

„Мрежата, която аз си представях, все още не се е появила. Бъдещето продължава да бъде много по-обширно от миналото", казва британецът Тим Бърнърс-Лий, цитиран от АФП. Той е един от създателите на уеб-а, като заедно с екипа си разработва и първия интернет браузър.

В момента едва 23% от световното население използва интернет, като употребата му е много по-висока в развитите страни, показват данни на Международния съюз по телекомуникации. В Африка например само 5% използват мрежата.

Тази ситуация обаче вече се променя, особено в развиващите се страни. Където интернет достъпът през мобилен телефон набира скорост, като лека по лека се премахва необходимостта от компютър за сърфиране онлайн, казва Винтън Сърф, друг съосновател на WWW и един от вицепрезидентите в Google.

В бъдеще „ще имаме повече интернет, повече потребители, по-голям мобилен достъп, по-високи скорости, повече съдържание онлайн и повече домашни устройства, свързани с мрежата", допълва той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини