Полагат основите на широколентова връзка между Европа и Източна Африка

SEACOM подписа договор с Интеруут (Interoute), най-голямата мрежа за пренос на глас и данни в Европа, за свързването на 17 хил. км. интерконтинентална подводна фиброоптична мрежа с тази на Интеруут. SEACOM ще бъде първият кабел, който ще предостави широколентова свързаност до страни от Източна Африка, които в момента зависят изцяло от скъпата сателитна връзка.

Подводният кабел ще бъде положен по източното крайбрежие на Африка и ще свързва Южна Африка, Мозамбик, Танзания и Кения с Европа и Южна Азия. Новата дигитална магистрала ще стига до Марсилия, където ще се свързва с мрежата на Интеруут и ще доставя капацитет до Европа, Северна Америка и Близкия Изток. Така Източна Африка ще получи достъп до значителни бизнес центрове в Европа и останалия свят, както и повече капацитет за по-малко пари и с по-добро качество.

Подводният кабел ще доставя 1,28 терабита в секунда, което е еквивалентно на стрийминга на едновременно около 1 600 000 видео клипа по YouTube. Той ще позволи HDTV, мрежи peer-to-peer, IPTV, както и поддържането на нарастващото търсене на интернет в Африка.

Експлоатацията на новата подводна магистрала се планира да започне още тази година, през юни.

Източна Африка има феноменален ръст на търсенето на интернет свързаност - потребителите са нараснали с 1100% между 2000 г. и 2008 г. За сравнение, през същия период, в Eвропа този ръст е едва 274,3 %, а в България -450,7%, сочат данни на Internet World Stats към 21 декември 2008 г.

Развитието на телекомите в Източна Африка е крайно ограничено. Единствената опция в момента е връзка чрез скъпи сателити с нисък капацитет. Свързаността е с лошо качество и забавяне, което е неудобоство при прехрълянето на данни с мултимедийно съдържание. Новият подводен кабел радикално ще промени телекомуникационната индустрия на Източна Африка.

Този проект е последната стъпка на SEACOM в свързването на Източна Африка с Европа и останалия свят. Когато кабелът бъде положен, очакваме да станем свидетели на огромно нарастване на съдържанието, което тече между двата континента. Новата високоскоростна магистрала ще допринесе за икономическото развитие на региона в следващите години, коментира проекта изпълнителният директор на Интеруут Гарет Уилямс.

Интеруут (Interoute) е собственик на най-развитата и широко разпространена мрежа за пренос на глас и данни в Европа. Оптичната мрежа на компанията е с дължина на трасетата 57 000 км и има 59 центъра за съхраняване на информация. Тя обслужва над 13 000 клиенти от всяка индустрия.

SEACOM е проект за подводно полагане на кабел, който е частно финансиран и три четвърти притежание на Африка. Той подпомага комуникационните доставчици в южна и източна Африка с продажбата на едро на международна свързаност чрез глобални мрежи, които минават през Индия и Европа.

Подводната фиброоптична кабелна система ще предостави на африканските доставчици на дребно еднаква и отворена за достъп евтина свързаност, като премахне трудно функциониращата международна инфраструктура и подкрепи икономическия растеж на Източна и Южна Африка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини