Изчезват ли врабчетата от Димитровград? -АНКЕТА

Изображение 1 от 2

    Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. За последните 10 години броят на врабчетата е намалял над 30%.

    Врабчето е типичната градска птица, с която хората си съжителстват над хиляди години, а през последните години и в Димитровград все по рядко забелязваме тези малки птички. Според орнитолозите сред основните причини е променящата се градска среда, окосените зелени площи, които се обработват с химикали против насекоми, липсата на места за гнездене заради ремотираните фасади на сградите и замърсяванията.

    Основната храна на врабчетата е растителна, насекоми и други дребни безгръбначни, като изхранват малките си предимно с храна от животински произход. Те се загнездват в райони, в които има достатъчно насекоми за да създадът своето поколение и да го изхранват с тях. В последствие естествено намалят популацията на насекомите в градската среда.

    От две години е стартирала кампания за преброяване на врабчетата и резултатите при наблюденията на 12 май тази година са, че в 21% от местата за броене не са установени врабчета, като това са с 5% повече локации без врабчета в сравнение с миналата година. София е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 40% от всички места, където не са забелязани птиците.

    Най-висок среден брой врабчета в една точка - по 17-19 врабци, са регистрирани в Бургас, Пловдив и Свищов.

    А най-нисък среден брой врабчета в една точка на наблюдение, по 6-7 птици на точка, са отчетени в София и Варна. Тези резултати са вече доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

    Пуснахме анкета на нашия сайт за да съберем информация от вас колко често срещате връбчета в Димитровград АНКЕТА

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ге
      Георги
      1 -1
      22:19, 15 май 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Ве
      Веска
      1 0
      08:10, 16 май 2018
      "създадат" се пише,не "създадът"!!!
      • Ло
        Лопо
        0 0
        08:53, 16 май 2018

        Благодаря, коригирахме грешката

    • 3
      Ти
      Тити
      3 0
      10:17, 16 май 2018

      Ревете, че комарите били много, че не можело да се диша от тях, а не осъзнавате, че врабците са един от най-големите им вргове. Замислете се дали след като изчезнаха врабчетата и други животинки не започнахме да ревем от насекомите? Комари, оси, миризливки, калинки, скакалци и др. в природата трябва да има някакво равновесие, а в града останаха гълаби и гарги, а те главно ядат зърнена и растителна храна, трябват ни лястовички и врабчета за да реголират популацията на комарите и другите твари! Аз не зная как да се върнат птичките в града, но за тази работа трябва да има отдел екология в общината, които да направят нещо по въпроса!

    • 4
      Х
      х
      2 0
      11:32, 16 май 2018
      Много здраве на орнитолозите и много по-здрави на "зелените" дето само реват за средства и нишо не вършат.
      Та за въпросните врабчета, това че намаляват се дължи на факта, че естествените врагове на врабчетата (чавки,врани,свраки,сойки и др) процъвтяват през последните години и то в градски условия. Гнездата биват разграбвани от въпросните мародери, както на яйца, така и вече като излюпени пиленца.

      п.с. Пак много здраве на "зелените"... дано ви затворят кранчето в скоро време!
    Последни новини