Библиотеката и един от най-добрите библиотекари на годината са от Димитровград

Изображение 1 от 2

    Най-добрата библиотека в страната е димитровградската „Пеньо Пенев“. Признанието е заслужено след номинация с още 6 библиотеки в страната, сред които и доста солидни книжни средища, като библиотеката на Американския университет, например. Един от петте най-добри библиотекари в страната също е от Димитровград и това е Валя Терзиева. За наградата си-грамота тя се пребори, като влезе в топ 5 на най-добрите от страната при номинациите, а в първоначалния подбор е била в състезание с около 2000 библиотекари.

    Призовете „Библиотека на годината“ и „Библиотекар на годината“ се връчват ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация. За присъждането им се взимат под внимание постиженията в реализацията на мисията на библиотеките и приноса за издигането на авторитета им.

    Наградата вече е в ръцете на директора на най-добрата българска библиотека за 2017 година Петко Каневски.

    „Тази награда е голямо признание за Димитровград и за пореден път откроява града сред най-добрите, и то при такава конкуренция!“, поздрави Каневски и екипа му за свършената работа кметът на Димитровград Иво Димов.

    „Стават чудеса в България и тази награда е пример за това.“, смята Каневски.

    Градската библиотека „Пеньо Пенев“ е със 65-годишна история, фондът й е от над 218 хил.тома. Ежегодно се дават по 10-12 хил.лв. за купуването на нова литература, посочи Каневски.

    Читателите, които имат карти в библиотеката, са около 1000 възрастни и и близо 700 деца.

    Димитровградската библиотека реализира през последните години доста проекта, които са с насоченост към различни възрастови групи. Според Валя Терзиева именно това е големият плюс на димитровградската библиотека пред останалите номинирани за спечелването на приза.

    Красимира Славова

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини