Български филм в програмата на фестивала в Кан

Дебютният игрален филм на младия български режисьор Камен Калев "Източни пиеси" е избран в основна програма в КАН - "15-дневката на режисьорите"! За последен път България представи в тази програма на най-важния за киноиндустрията фестивал в света филмите на Георги Дюлгеров "Лагерът" и на Николай Волев „Маргарит и Маргарита" през далечната 1990.
През 2009 година "La Quinzaine des Rеalisateurs" ще се проведе за 41-ви път от 14-ти до 24-ти май. Основана от легендарния кинокритик Пиер-Анри Дюло през 1968 г. като алтернатива на официалния конкурс и след скандалното прекратяване на фестивала от стачкуващи кинаджии, в основата на които са Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар, "15-вката на режисьорите" е символ на добър вкус, оригинален стил и откриване на таланти в света на киното. Струва си да изброим имената на Мартин Скорсезе, Тео Ангелопулос, Фолкер Шльондорф, Вернер Херцог, Братя Тавиани, Джим Джармуш, Уон Кар Вай, Джордж Лукас, Спайк Лий, Кристиан Мунджиу, София Копола, сред десетките знаменити режисьори на съвременното световно кино, открити от изтънчения нюх на мосю Дюло и неговия приемственик Оливие Пер.

Проектът на Камен Калев "Източни пиеси" започва своята история от 5-ото издание на София Мийтингс, където режисьорът го представя за първи път публично и веднага провокира интереса на селекционера на "15-вката на режисьорите" Фредерик Бойе. Филмът е заснет през лятото на 2008 година в София със силно ограничен бюджет и е представен в работен вариант като една от обещаващите продукции на тазгодишното издание на София Мийтингс, където му обръщат сериозно внимание програмните селекционери на фестивалите в Кан, Сараево и Карлови Вари със сериозни намерения да го включат във фестивалните си програми. Междувременно международната продуцентска и дистрибуторска компания Мементо Филмс се свързва с Камен Калев и купува правата за световно разпространение на "Източни пиеси". Мементо Филмс е една от най-влиятелните продуцентски компании в Европа, която разполага с правата за разпространение на миналогодишния носител на Златна Палма - "В класната стая" на режисьора Лоран Канте.
Премиерата на "Източни пиеси" ще се състои на 17 май от 18.00 в залата на "15-вката на режисьорите" в хотел "Нога Хилтън".

Макар че "Източни пиеси" е първият пълнометражен игрален филм на режисьора Камен Калев, който ще се бори за награда в Кан, това е неговото трето участие на най-престижния кинофестивал в света. Късометражните му филми "Върнете заека" и "Лошият заек", създадени в партньорство с Димитър Митовски и продуцирани от "Камера", вече бяха в конкурса на "Седмица на критиката" в Кан през 2005 и 2007. Така Камен Калев е първият български режисьор с 3 филма в Кан - и то в конкурсни програми!

Камен Калев е роден в Бургас през 1975 г. Завършва френската езикова гимназия в Бургас през 1994 г. Две години по-късно е приет в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - специалност операторско майсторство. През 1998 г., Камен Калев е приет в Националната Академия за Филмово Изкуство - Фемис, Париж, която завършва успешно през 2002 г. Освен като режисьор и сценарист на няколко особено успешни късометражни филми (удостоени с престижни международни награди), Камен има зад гърба си и реализирани рекламни клипове, както и музикални видеоклипове на български изпълнители.

Историята, която Камен разказва в "Източни пиеси" е особено искрена и въздействаща. Запечатал пулса на софийските улици, сценарият разкрива едно момче, което е изгубило смисъла на живота си. Между приятелите, ежедневието и градът, който диша Ицо(Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота... Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъни камъни.

Любопитен е фактът, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма. Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма. Една от главните роли е поверена на младия Ованес Торосян (студент в НАТФИЗ, последна година) и на завършилата актьорство при проф. Стефан Данаилов, непосредствено преди началото на снимките - Николина Янчева. Екранна подкрепа им оказват ветераните Иван Налбантов и очарователната Красимира Демирева "А сега накъде", "А днес накъде"), която впечатлява зрителите в ключови епизоди. В актьорския състав има и чуждо присъствие в лицето на турските актьори - Саадет Исил Аксой, позната ни от филма "Яйце", Хатидже Аслан от "Три маймуни" и Керем Атабейоглу.

Ето какво пише Оливие Пер - директор на "15-дневката на режисьорите" в Кан като основна мотивация да изберат "Източни пиеси":

"Особено изненадващ и трогателен/вълнуващ, "Източни пиеси" рисува картина едновременно на няколко поколения българи, на държавата и актуалната политическа ситуация, без да изпада в нравоучителни внушения, а само като се фокусира на реално съществуващи и истински образи и на техните съкровени мечти. Формата на филма и структурата на разказа ни отвеждат до непредсказуеми човешки приключения и успяват да създадат един особено дълбок филм. Един филм, който разтърсва, вибрира/трепти в едно/тон с реалността на нещата и създанията. А актьорите са просто удивителни!

За нас "Източни пиеси" е едно от значителните открития в предстоящата 15-дневка на режисьорите на предстоящото издание в Кан."

Българското присъствие в Кан се допълва с прожекцията на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на филмовия пазар. Очакванията на световния дистрибутор "m-appeal" са филмът да увеличи продажбите си след решението на програмата МЕДИА да подкрепи европейската дистрибуция на филма. Досега "Светът е голям" е продаден в 12 държави, участвал е в над 30 международни фестивала и има 10 международни награди. Прожекцията на "Светът" ще бъде на 17 май от 20.30 часа в Двореца на киното (Pallais E).

Платформата за копродукции на фестивала в Кан - "Producers Network", ще приеме още един български проект - пълнометражният анимационен филм "Мексикански експрес" на Андрей Паунов и Борис Десподов, селектиран след успешното му представяне на изминалия "София Мийтингс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини