Амнистия огря делото "Топлофикация"

Делото срещу бившия борд на директорите на "Топлофикация - София" ще бъде прекратено частично, защото попада в изискванията на Закона за амнистията, съобщиха магистрати. Членовете на съвета на директорите на фирмата Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев са подсъдими за безстопанственост по непредпазливост, тъй като не са контролирали представителните разходи на бившия шеф на дружеството Валентин Димитров.

Според обвинителния акт така от 2003 г. до 2006 г. те са допуснали "Топлофикация" да бъде ощетена с над 500 хил. лв. Това престъпление е неумишлено и се наказва с до 5 години затвор, а според Закона за амнистията, който вече действа, всички дела за такива деяния трябва да бъдат прекратени. Очаква се това да стане на следващото заседание по случая в четвъртък. За безстопанственост заради неправомерни разходи за луксозни стоки, сред които прословутото джакузи, ще продължи да отговаря Валентин Димитров, тъй като неговото престъпление е умишлено и не подлежи на амнистия.

Членовете на бившия борд на "Топлофикация" остават подсъдими за умишлена безстопанственост, тъй като са одобрили договори с три фирми за събиране на дългове на потребители. Според прокуратурата няма данни за ефекта от тази дейност, за която са похарчени 1 млн. лв. Освен това в дружеството има специален отдел, който отговаря за събирането на парите от клиентите и дейността му се дублира с трите частни фирми. Петимата членове на съвета на директорите ще продължат да отговарят и за сключването на десетки рекламни договори, за които не са обявявани обществени поръчки.

Валентин Димитров има още три обвинения - за източване на "Топлофикация", пране на пари и за валутно престъпление. По последното вече беше осъден на пет години затвор.
От Павлина Желева
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини