Българите в паника, отказват свинското. Преглед на националния печат

„Стандарт": Медведев се скри от Станишев
Осем часа война на нерви разигра Кремъл заради твърдата българска позиция по проекта "Южен поток". Дмитрий Медведев се скри от премиера Сергей Станишев. Руският президент неочаквано отмени срещата си с българския премиер час преди планираното й начало. Двамата трябваше да се видят в 12 ч българско време в резиденция "Барвиха" в Москва. Преди разговора на 4 очи с руския държавен глава Станишев посети Дипломатическата академия в Москва. На излизане от сградата му съобщиха, че срещата с Медведев се отлага заради разместване на президентския график. Няма провалена среща с Медведев, има само променена програма, обясни ситуацията Станишев. Дипломати обаче коментираха, че отложеният разговор е поредната игра от страна на руснаците. Те продължават на инат да настояват едновременно и да произвеждат, и да транспортират газ. Това противоречи на националния ни интерес, коментираха експерти. България е член на Европейския съюз и трябва да спази приетите на 22 април в т.нар. трети енергиен пакет регламенти. Документът разделя компаниите производители на газ и електричество от транспортьорите и търговците. Преведено това означава, че "Газпром" не може едновременно да произвежда синьо гориво и да го продава и пренася към други държави.

„Новинар": Българите в паника, отказват свинското
Българите спряха да купуват свинско месо от страх, че може да се заразят със свински грип, показа вчера проверка на "Новинар" по столични магазини. Потребителите са твърдо решени да минат на пилешко, а търговци се опасяват, че свинското вече няма да се купува. Някои продавачи са паникьосани, че месото им ще залежи по щандовете.
Производители на колбаси също очакват отлив на поръчки от страна на търговски вериги. Шефът на Асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов каза, че отсега нататък хората ще започнат да ядат предимно пилешко. Експерти от бранша коментираха, че ситуацията с птичия грип отпреди три години ще се повтори.

Външно: Внимавайте с екскурзиите, пише "Стандарт"
Въпреки опасността от епидемия България не забрани пътуванията до Мексико. От министерствата на здравеопазването и външните работи обаче спуснаха инструкции към туристите. Всеки, който заминава за екзотичната страна, трябва да знае симптомите на заболяването и как да се предпази от него. Това означава, че в Мексико човек не трябва да посещава кина, театри, музеи, ресторанти и други обществени прояви. Освен това трябва да носи предпазни маски на устата и носа. Наложително е да си мие ръцете, да не говори с болни и да внимава с какви прибори се храни. В случай на нужда българите в Мексико да търсят съдействие в посолството ни на телефони 01 5555 963 283 и 01 5555 963 295.

„Дума": Неясни възможности за спасяването на "Кремиковци"
Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предложи като алтернативен вариант за запазване на "Кремиковци" капитализирането на задълженията на дружеството чрез изготвяне на оздравителен план, който да предвижда трансформиране на вземанията на кредиторите в част от капитала чрез увеличението му. Това пише в писмо на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров до металурзите, прочетено от техни представители по време на протеста им вчера пред МИЕ. Схемата е приложима само по отношение на вземанията на частни кредитори, но не и за публичните вземания, отбелязва министърът. Димитров припомня в писмото си, че държавата участва активно в преговорите с потенциални инвеститори за спасяване на комбината, че нито един от другите кредитори не подкрепя търсенето на нови възможности за "Кремиковци". Всички държавни институции са ангажирани, съобразно своите компетенции, с проблемите на предприятието, но възможностите са силно ограничени поради откритото производство по несъстоятелност, лаконичен е министърът. По закон оздравителният план може да бъде изготвен от длъжника, синдика, кредиторите, които притежават най-малко една трета от вземанията, и акционерите, които притежават най-малко една трета от капитала на дружеството.

„Дума": Арестуваха Сретен Йосич в Белград
Сръбският наркобос Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, е арестуван вчера в Белград. Престъпникът, сочен за "балканския крал на кокаина", е заловен при съвместна акция на сръбската полиция и прокуратура. Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич заяви, че Йосич е арестуван заради подозрение, че е замесен в убийството на собственика на хърватския седмичник "Национал" Иво Пуканич.
Наркобосът бе арестуван след специализирана акция с международно съдействие в България през 2002 г. и бе екстрадиран за Холандия, където е издирван за организирането на убийството на холандски прокурор. През 2006 г. белградски съд го пусна под гаранция от 300 хил. евро поради липса на достатъчно основания да го задържи. Самият Йосич преди дни заяви, че докато е бил в България, е бил покровителстван от Бойко Борисов.

„Новинар": Съдът отряза жалбата на кмета срещу кризисния щаб
Върховният административен съд отхвърли искането на Столичната община да бъде прекратена дейността на Кризисния щаб, назначен от Министерския съвет заради столичния боклук. Съдът е счел, че защитата на обществения интерес има приоритет спрямо частния интерес на жалбоподателя, т.е кмета Бойко Борисов.
Общината ще има право да обжалва решението на ВАС в 7-дневен срок. В този период кметът Борисов трябва да убеди съда, че за него ще настъпят по-големи вреди, отколкото за обществото, ако дейността на кризисния щаб не бъде спряна. Мотивите за подаване на жалбата бяха, че фирмите, мобилизирани от кризисния щаб, пречат на дейността на компаниите, наети от общината.

„Дума": Всяко пето дете тормозено в училище
Всяко пето дете твърди, че било обект на насилие от свои връстници в училище. Това сочи национално поучване на НЦИОМ, поръчано от Министерството на труда и социалната политика. Само 2 процента от децата споделят, че са били свидетели на насилие вкъщи, а анкетирани родители отказват да коментират темата дали бият децата у дома. 57% от подрастващите са били свидетели на побой, тормоз в училище, като в равна степен това е разпределено при момичетата и момчетата. На класния ръководител децата гледат в училище като на родител, показва проучването, и затова учениците му имат доверие при проблеми. Страховете на подрастващите са проекция на тревожността на родителите. 43 на сто се страхуват от побой, нападение или отвличане. В представата на децата държавата е като бездънна каса за безплатни придобивки като храна, закуски, униформи. Учениците искат безгрижно детство и повече време с родителите, които напълно оневиняват за липсата на средства вкъщи. Според анкетираните държавата трябва да им осигури и добро образование, твърдят от
НЦИОМ. 37 процента от учениците между 12 и 17 години смятат, че е задължително споделянето вкъщи. Анкетираните деца от 8 до 17 години искат по-лек материал, по-къси учебни часове и по-понятно преподаване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини