Пет витамина за здрава коса и храните, с които да си ги набавим

Дефицитът на витамини и минерали в организма може да влоши сериозно състоянието на косата и даже да доведе до някои по-сериозни състояния на скалпа като псориазис.

Витамините играят много важна роля за състоянието на косата и кожата. Когато липсват в ежеднежната ви диета, резултатът е косопад, суха кожа и коса, чупещи се нокти. Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в менюто ви през лятото, защото именно оттам си набавяме в най-добрата им форма повечето важни нутриенти.

Ето пет витамина, от които зависи да имате здрава и красива коса:

Биотин

Ако искате по-дълга и гъста коса, приемайте биотин (витамин В). Тове е една от най-употребяваните добавки за грижа за косата. Водноразтворим е и влиза в състава на В комплекс. Много продукти за коса имат биотин в състава си, но e добре да си го набавяме чрез консумация на гъби, авокадо, яйца, фъстъчено масло.

Витамин А

Той спомага за растежа на клетките и производството на себум (естествено масло) в скалпа. Ако косата ви е суха и краищата ѝ се накъсват лесно, витамин А е идеалното средство. Той се бори със свободните радикали, водещи до увреждане на космения фоликул. Но с него не трябва да се прекалява, защото може да се получи предозиране (затова предварително изследвайте нивата му). Праскови, моркови, спанак, са храните, които съдържат най-много витамин А.

Витамин Е

Той е силен антиоксидант, спомага за изграждането на тъканите и здравината на косата. Ако имате възпаление на скалпа, намажете го с витамин Е. Той също така ще подобри циркулацията на кръвта и ще подсили увредените космени фоликули. Може да си го набавите чрез консумация на бадеми и различни семена, броколи и други.

Витамин С

По-голяма част от нас пият витамин С най-вече при настинка и грип, през зимата, за да възстановят защитните си сили. Той има антибактериално действие, но освен това укрепва косъма. Попаднал в организма, той подпомага производството на колаген – протеин, важен за здравето на кожата, косата и ноктите. Лимони, портокали и други цитрусови плодове, червени чушки, броколи, брюкселско зеле, ягоди, са храните, на които може да наблягате за този полезен витамин.

Витамин D

Няма как да повишите нивата на витамин D с храна. За да го натрупате в тялото, е необходимо да прекарвате повече време на слънце. 15-20-минутна разходка е напълно достатъчна, за да си набавите дневната доза за лятото. Добавки с приемат само изрично предписание от лекар. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини