Рекордна глоба заплашва Intel

ЕС търси доказателства за подкупи в ущърб на AMD

Европейският съюз може да наложи най-голямата в историята си глоба на Intel. В момента тече разследване за неконкурентно поведение на производителя на процесори.
В частност, органите на ЕС разследват дали Intel е давал подкупи на други компании, за да не използват чипове на AMD.
Ако бъде доказана вина, Intel може да бъде глобен с над един милиард евро, което е двойно повече от санкцията срещу Microsoft.
Технологичният пазар е област, където ЕС се сблъска с най-големи проблеми, заради господстващи компании, коментира пред Ню Йорк Таймс Хауърд Картлидж от юридическата кантора Olswang. Според него, би било изненада, ако глобата на Intel е по-малка от тази на Microsoft.
Паралелно с европейското, тече подобно разследване срещу Intel в Япония и Корея, където компанията вече е призната за виновна. В делото участват специалисти от Европейския съюз и Федералната комисия по търговия на САЩ.
Intel, от своя страна, продължава да твърди, че не е извършил нарушение и вярва, че ще бъде признат за невинен. Представител на AMD пък посочва, че в момент, когато компанията е имала технологично превъзходство, неконкурентни практики на Intel са й помогнали да запази позициите си.
В споровете между двете компании неотдавна се намеси и ФБР. Дело, което Intel заведе срещу бивш свой служител, предал секретни документи на конкурента AMD, привлече вниманието на разследващия орган. Лидерът на пазара за процесори оценява на 1 милиард долара нанесените му от кражбата щети, колкото е и гласената от ЕС глоба за неконкурентни практики.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини