"Черната перла" със соларни платна (видео)

В нашето време на масово серийно производство малко от нещата, изработени на планетата Земя заслужават да бъдат наречени уникални, особено, когато става дума за технологии. Но при корабите нещата не стоят така. А в случая с този ветроход всичко е индивидуален проект, строежът е пълна тайна. Относно яхтата "Черната перла" - тайна е всичко, освен основните характеристики (включително кой е собственикът).

Е, поне уникалният ѝ дизайн може да бъде разгледан донякъде, благодарение на видеото

Частната яхта е построена в Холандия. В клипа можете да видите създателите ѝ, първата ѝ поява от халето в корабостроителницата, спускането на вода, издигането на 15-метровите ѝ мачти и опъването на соларните ѝ платна. "Черната перла" може да приюти до 12 души гости, има 6 спални за пътниците, пътува с 15 възела, а може да развие макс. 18 възела.

Черните платна са от соларна тъкан. Яхтата си произвежда необходимата енергия и я използва спред нуждите си. Екипажът е 18-членен и за него са отредени 9 каюти.

Според Forbes Олег Бурлаков е собственик на това 106-метрово бижу. Възможно е, той си имал компания "Бурнефтгаз", която продал 1 милиард долара, личното му богатство се оценява на 650 млн. долара. Яхтата пък струва 200 млн. долара.  Бурлаков е от най-невидимите сенчести богаташи от ТОП 150 на Forbes. Всъщност, когато успели да се срещнат с него, той се предствил за помощника си, но бил издаден от сервитьора случайно. Хубава история, от която научаваме и че сбъдването на "Черната перла" му отнело 10 години.

Ето я и "Черната перла" с нейните соларни платна в пълната ѝ хубост:

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини