“Черноконево“ се поклони пред жертвите от "Малкия Батак"1877 година

    Общественици и жители на Димитровград отдадоха почит днес пред загиналите повече от 300 души през 1877 година от село Караатли, днешният квартал Черноконево. Тогава местното население се вдига на бунт и дава силен отпор на нахлуващата от Чирпанско и Старозагорско войска на Сюлейман паша. Селото е опожарено и сринато със земята, почти една трета от местното население е изклано, а повечето от останалите живи са пратени на заточение в Диарбекир.

    Заради кървавите зверства в Караатли, той добива популярност, като „Малкия Батак“.

    141 години от събитията бяха отбелязани днес с панихида в храма „Св. Георги“, а литийно шествие, водено от архиерейския наместник отец Георги Тодев, стигна до паметника “Трите поколения“, издигнат в центъра на квартал в памет на жертвите. Хората сведоха глави и поднесоха цветя.

    Децата от местното читалище “Вапцаров“ изнесоха литературно-музикална програма, посветена на събитието.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      3 0
      15:04, 2 авг 2018
      Поклон ! Голям поклон, и да не забравяме жертвите.И журналистите да отразяват пакива нивини.А не да ми показват Л.Местан и жертвите от смяна на имена и поклонения за терористите от гара Буново и други подобни.Жертви се правят,а всички идват за Бг падпорти и търсят келепир.Да се премахне двойното гражданство,да се спре с раздаване на паспорти на уж Български граждани незнаещи и неучещи български език.Удват поколения от Турция необичащи България,неговорещи български,а вземат паспорти.Носят по нашата земя техния език и култура и не милеят за България.
    Последни новини