Какво представлява кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад

Въпреки невероятния напредък в науката и фармацията, за много хронични болести все още няма лек.

Ясно е, че истинското решение за лекуването на рака и други болести не е хапче, а в регулацията на метаболитните процеси в тялото.

В съвременното западно общество хората се радват на изобилие от храни, непознати за нашите предци, или такива, които са били консумирани доста рядко.

Все повече проучвания показват, че раковите клетки се хранят основно от захар, която също така допринася за развитието на инфекциозна среда. С две думи захарта повишава риска от рак и болести. А ние я консумираме ежедневно под една или друга форма.

Какво представлява кетонната диета и как работи?

Етническата група на ескимосите често се разглежда като пример за това как нисковъглехидратната диета подтиква организма да гори мазнини вместо захар и глюкоза. Този процес се нарича кетоза. При него тялото генерира енергия като гори кетони, а не въглехидрати.

Кетоните се метаболизират от мастните киселини в черния дроб и произвеждат енергия. Когато в тялото няма достатъчно високо ниво глюкоза, която е първият му източник на гориво, започват да се произвеждат кетони. Този източник на енергия е чудесен за невроните, тъй като може да преминава от кръвния поток в мозъка.

Кетозата е процес, който човешкото тяло развива преди много години, когато храната е била оскъдна. Но и в днешно време всеки може да вкара тялото си в режим на кетоза, като ограничи приема на въглехидрати до 80 г дневно, а протеинът до 1,2 г на килограм тегло. При процеса на адаптация на тялото към този режим, хормонът, който е основен за кетонния метаболизъм, става много по-ефективен.

Как раковите клетки гладуват от кетонната диета?

Ученият Ото Варбург(*)  открива, че раковите клетки използват енергията, произведена от ферментацията на глюкоза в тялото. Доктор Зийфрид и други учени, които изучават раковите заболявания, са единодушни, че раковите клетки се хранят също и от ферментацията на аминокиселината глутамин. Или с други думи, въглехидратите се разграждат в глюкоза, която подхранва раковите клетки. Ако лишите тялото си от въглехидратите, раковите клетки започват да гладуват.

Раковите клетки са много различни от здравите. Те имат около десет пъти повече инсулинови рецептори, което им позволява да поглъщат огромни количества глюкоза от кръвния поток за много кратко време. Колкото повече въглехидрати приемате, толкова повече ще се разпространяват раковите клетки. В този ред на мисли, не е изненадващо, че най-нисък процент излекувани от рак са пациентите с висока кръвна захар. От друга страна, раковите клетки имат увредена митохондрия и не могат да произвеждат енергия от мастни киселини.

Периодичното гладуване и борбата с рака

Кетонната диета е още по-ефективна, когато е съчетана с периодично гладуване, защото то увеличава производството на кетони и може да накара раковите клетки да гладуват. А пациентите в напреднал стадий могат да направят прочистване с лимонова вода в продължение на три до седем дни.

В днешно време повечето хранителни режими и фитнес диети препоръчват хранене по пет пъти на ден, което не позволява на клетките да гладуват, поддържа високи нива на инсулин. Това от своя страна води до опасност от растеж на раковите клетки.

Съществуват различни видове периодично гладуване в зависимост от прозореца от време, в който се яде – 4 часа или 8 часа. По този начин тялото се стимулира да произвежда кетони, за да произвежда енергия. 20-часовото гладуване е изключително подходящо за болни от рак.

Кои храни са позволени?

Кетонната диета залага на храни, богати на здравословните мазнини. Това са авокадо, кокосово масло, масло, студенопресован зехтин, яйца, сурови ядки и семена. Също така може да консумирате нисковъглехидратни зеленчуци – зеле, селъри, карфиол, брюкселско зеле, аспержи, броколи, кейл, спанак. Източниците на протеин са – дивечови меса, пасищно говеждо, пасищни пилета, риба и морски дарове, пълномаслени млечни продукти от пасищни животни, ферментирали млечни продукти.

Поддържането на алкална среда в организма е важно за отслабването на раковите клетки. Приемът на органични киселини, антиоксиданти и ензими ще ви помогне да постигнете такава среда.

Както високовъглехидратната диета, така и прекомерният прием на протеини подхранва растежа на раковите клетки. Кетонната диета препоръчва умерен прием на протеини от чисти източници. Тя е високомазнинна със 75 процента здравословни мазнини, 20 процента протеин и само около 5 процента въглехидрати. Този висок процент мазнини позволява на тялото да се чувства заситено с оптимални нива на инсулин.

Ако решите да се отдадете на този хранителен режим, е добре да приемате висококачествени хранителни добавки, които да не са синтетични. Добре е да включите мултивитамини, пробиотици и най-вече омега-3. Омега-3 са изключително полезни за човешкия организъм, но и са с доказано действие срещу раковите клетки.

* Ото Хайнрих Варбург е германски биохимик и носител на Нобелова награда за физиология или медицина през 1931 г. Той е сред водещите цитолози на 20 век. Между 1923 и 1925 г. изучава обмяната на туморните тъкани, като открива, че характерен неин признак е интензивната аеробна гликолиза. Показва също, че туморните клетки могат да живеят и да се развиват и при отсъствието на кислород. За приносите си в тази насока през 1926 г. е предложен за Нобелова награда за физиология или медицина, но тя е отредена на Йоханес Фибигер. Получава този приз пет години по-късно, когато е номиниран за откритията си свързани с дихателните ензими.

** Екипът ви съветва преди да стартирате какъвто и да е по-специфичен хранителен режим, да се консултирате с медицинско лице.

Източник: edna.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини