Солта не е толкова вредна, колкото се смяташе първоначално

Солта може и да не е толкова вредна, колкото се твърди, според противоречиво новопроведено изследване, което настоява, че хората трябва да намалят консумацията и само в страни с необичайно висок прием на натрий, като Китай.

Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 2 грама натрий на ден – еквивалента на 5 грама сол, заради връзката на солта с високото кръвно налягане, което често завършва с инфакт.

Нито една държава обаче, не е успяла да сведе приема на сол и натрий до толкова ниски нива, посочват авторите на изследването.

В проучването на професор Андрю Менте от Института за изследване на общественото здраве към Университета Макмастър и колегите му участвали 90 000 души от над 300 общности в 18 страни. То обаче веднага си навлече гнева на други учени, предприели кръстоносен поход за ограничаване на солта.

Менте и колегите му открили, че вредният ефект на натрия – повишаване на кръвното налягане и удар – се проявяват само в Китай, където свободната употреба на соев сос води до приема на повече от 5 грама на ден, или до еквивалента на 12 грама сол. Учените установили, че всъщност ниските стойности на сол водят до повече сърдечни удари и смъртни случаи, което подсказва, че умерениягт прием на сол има превантивен ефект.

“Изследването допълва все по-нарастващите доказателства, че умереният прием на натрий оказва благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Солта е далеч по-вредна, когато се приема в твърде високи или ниски дози. Същото важи и за всички други жизненоважни хранителни вещества. Телата ни се нуждаят от вещества като натрия, въпросът е в какво количество”, казва Менте.

Преди две години, същият екип публикува друго изследване с подобни резултати. Тогава то бе определено от критиците като “лоша наука”, а откритията му бяха отхвърлени от Американската кардиологична асоциация.

Новото противоречиво проучване се фокусира върху общности, а не върху отделни личности. Основната критика е, че изследването не е измервало правилно стойностите на натрия в урината на участниците – нещо което трябвало да бъде правено на всеки 24 часа.

Други учени посочват, че кампаниите за намаляване на солта са се оказали успешни в някои страни. В Япония, например, случаите на високо кръвно налягане и сърдечни удари били необичайно високи, след кампанията за ограничаване на солта през 70-те години, броят им спаднал значително.

Цитира се и сър Джордж Пикърниг професор по медицина от Оксфордския университет, който обяви преди повече от половин век, че: “Бедната на натрий диета е блудкава, безвкусна, еднообразна, неприемлива и не бива да се толерира. За да се подложиш на такава диета е нужно да притежаваш аскетизма на религиозен фанатик”

Новопроведеното изследване следило урината на участниците и открило, че по-високите нива на калий - съдържащ се в плодове и зеленчуци, води до значителен спад в броя на инфарктите, сърдечните удари и смъртните случаи.

“Евангелистите, проповядващи ограничаване на солта и либертарианците, които подкрепят натрия може би трябва да оставят настрана противоречията си и да се фокусират върху хипотезата, че богатата на калий диета има значително по-големи ползи за здравето, от агресивното ограничаване на солта ”, казват учените.

 

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини