Меркел тръгва из Африка с призив: Не идвайте в Европа!

За втори път през последните две години германският канцлер Ангела Меркел започва обиколка в Африка. Основната ѝ цел е да убеди правителствата да сътрудничат за ограничаването на миграцията към Европа, като обвърже съдействието им с икономически ползи.

Преди Меркел министър-председателят на излизащата от ЕС Великобритания Тереза Мей също замина за африканския континент, но със съвсем други намерения - заздравяване на икономическите и търговските връзки.

"За мнозина Африка е континентът на гузната съвест на Европа. За правителството на Германия той е континентът на шансовете. Берлин вижда в Африка потенциал за инвестиции, но остава верен на принципа си, че икономическата помощ идва при изпълнени условия. Едно от тях със сигурност е ограничаването на причините млади африканци да поемат към Европа", коментира БНР.

Преди да отпътува за Сенегал, Гана и Нигерия канцлерът Меркел заяви:

"Икономическото сътрудничество е много важно, защото африканските държави са млади, там живеят много млади хора, които имат нужда от професионално обучение и работа. Това, от своя страна, има отношение към темата за нелегалната миграция. В Африка все още има много нерешени конфликти, което кара много хора да изберат опасния път на нелегалната миграция."

Повече от половината население на Сенегал е на възраст под 18 г. Младежката безработица е над 60%. Двама от трима сенегалци заявяват, че искат да напуснат родината си.

Нигерия е най-многолюдната африканска държава с население близо 150 милиона. Младите нигерийци бягат от страната заради тероризма в страната.

Гана има търговско споразумение с ЕС, което отмени митата върху почти всички европейски стоки, и на практика символизира двойния аршин, с който мери Евросъюзът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини