Оксфорд оглави класация за най-добрите британски университети

Оксфордският университет оглави класацията на британския в."Гардиън" за най-доброто висше учебно заведение в страната за 2010г. Той е начело по оценка за качество на преподаването, удовлетворение на студентите и перспективи за кариера. Оксфорд е и университетът, отделящ най-много средства на студент, макар че това се превръща във все по-сериозна заплаха за финансовата му стабилност.

На второ място в основната класация застава Кеймбридж - традиционният съперник на Оксфорд, а на трето място се е изкачил (от миналогодишното пето) шотландският "Сейнт Андрюс". Челната десетка е доминирана от старите университети на Великобритания, като Лондон скул ъв икономикс (LSE) е пети, университетът в Единбург - седми, а Импириъл колидж - осми. Тук обаче попадат и ВУЗ, основани през 60-те години на ХХ век - "Уоруик" запазва четвъртата си позиция, а "Лонгбъроу" е десети. На девето място се е изкачил (от миналогодишното 13-то) университетът в Бат.

Сред най-шеметно изкачващите се са университетът в Съсекс (скок с 15 позиции до 18-то място) и "Хериот-Уот" (от 52-ро на 22-ро място).

Класацията, съдържаща подробни категории - от обучения по финанси до археология и изкуства - е смятана за важен гид за всеки, който ще се изправи пред една от най-оспорваните кандидат-студентски кампании от десетилетия насам.

"Гардиън" коментира, че никога досега университетите не са се представяли толкова зле в класацията му. Основната причина е кризата, заради която намаляват разходите за обучение, по-малко преподаватели се падат на повече студенти, а възпитаниците са по-недоволни от резултата.

Въпреки това, фактите сочат, че британските ВУЗ остават предпочитани заради комбинацията от преподаване на теория и реална изследователска работа. Това се цени особено от студенти и работодатели и често е определящо за намирането на работа и кариерата на младите хора.


Класацията

1. Oxford
2. Cambridge
3. St Andrews
4. Warwick
5. London School of Economics
6. UCL
7. Edinburgh
8. Imperial College
9. Bath
10. Loughborough
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини