Балкан Офроуд Рали преминава през димитровградско

От 15 до 22 септември 2018 г. на територията България за осма поредна година ще се проведе международното състезание за високо проходими автомобили Балкан Офроуд Рали, съобщават от Община Димитровград.

Състезанието, с директор Александър Ковачев, е част от спортния календар на Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС) и е серия от най-голямото офроуд рали в Европа – Рали Бреслау. В надпреварата ще вземат участие отбори от над двадесет държави, с мотоциклети, АТВ и автомобили с висока проходимост. В рамките на Балкан Офроуд Рали ще се проведе и третото издание на рали за исторически автомобили – Балкан Класик Рали със състезателни отбора от Европа, Южна Америка и Африка. Програмата предвижда 8 състезателни дни по трасе с над 2000 километра.

На 18.09.2018г. трасето преминава през територията на община Димитровград в землището на с.Долно Белево.

Самото офроуд състезание е разделено на два класа. Единият е наречен крос кънтри и автомобилите се състезават бързо по черни пътища в стила на рали "Дакар”. Другият клас е екстремен, където са много добре подготвени джипове, които преодоляват тежки, черни терени, блата и гори.

Състезателните трасета (специални етапи за време) преминават само извън населени места по съществуващи горски и полски пътища, основно черни земни пътища, каменни и макадамови отсечки, със средна дължина на дневните етапи от около 250 км. Преминаването на състезателни МПС по асфалтирани пътища в и извън населени места служи за придвижване (преход) на състезателите до и от специалните етапи и няма състезателен характер. МПС-тата имат редовна регистрация и валидна застраховка ГО, а водачите им притежават документ за правоспособност. В тези случаи те са нормални участници в движението и са длъжни да спазват Закона за движение по пътищата на Република България и Правилника за прилагането му.

Безопасността на екипажите, сигурността на превозните средства и опазването на околната среда са основен приоритет на организатора. Освен със специално оборудваните и високо проходими четири линейки и обособения медицински пункт във всеки бивак, ралито разполага и със спасителен хеликоптер.

Квалифицирани екипи, оборудвани със специализирана техника ще се грижат за пожарната безопасност, почистване и премахване на преместваеми обекти от териториите, през които преминава трасето на състезанието.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини