Над 11 евро за литър - защо поскъпва бирата в Германия?

Не само в Мюнхен и не само заради Октоберфест - в цяла Германия цената на бирата расте. На какво се дължи това поскъпване? И защо са толкова големи разликите в цените на отделните производители?

На тазгодишния Октоберфест бирата е по-скъпа от всякога. За първи път е прехвърлена границата от 11 евро за литър. През 2017 кехлибарената течност се продаваше за по-малко от 11 евро. Практиката е показала, че на всеки следващ Октоберфест цената на пивото скача средно с 25 цента на литър.

Постоянно растат разходите на организаторите и търговците, което се отразява и на цената на бирата. Разпъването и прибирането на една от огромните шатри за Октоберфест струва до два милиона евро, хонорарът за оркестъра е около 200 хиляди евро, а за охрана и разпоредители отиват поне 400 хиляди евро, казва един от търговците.

Отделно от това градската управа вдигна наемите, които са в зависимост от оборота: на 6,1 процента за малките и на 7,8 процента за големите шатри. Това означава, че през двете седмици на Октоберфест, започващ на 22 септември, при очакван оборот от 122 милиона евро, за аренда трябва да бъдат заделени 9,3 милиона евро.

За първи път от доста време насам бирата поскъпва също и в търговската мрежа. По данни на Статистическата служба на Германия, през месец юни 2018 цената е била средно с 4,1 процента по-висока, отколкото през юни 2017. Вярно е, че междувременно житото поскъпна, но ефектът от това се очаква да се усети чак догодина. Само малцът, влаган в бирата, вдига цената със 7 до 8 цента за литър.

Повишените цени на водата, капачките и етикетите също не могат да обяснят голямото поскъпване, защото техният дял в крайната цена на бирата е твърде нисък. Затова пък разходите за реклама и за търговско право се отразяват солидно. По-малките пивоварни биха могли да си спестят тези разходи, ако сами продават продукцията си, или се кооперират с определени търговци.

От Съюза на пивоварите твърдят, че поскъпването се дължи най-вече на увеличените производствени, енергийни и транспортни разходи - например за заплати и ток. Дълго време производителите се въздържаха да вдигат цените, но сега вече не са в състояние да игнорират повишените си разходи. Само заплатите през последните 2 години са се вдигнали с 5 процента, казват от браншовия съюз.

Два фактора улесниха търговците да продават по-скъпа бира тази година - горещото лято и Световното първенство по футбол. Ценовите различия обаче са твърде големи - в зависимост от сорта, региона или търговската марка, една каса бира върви между 6 и 17 евро. Пилзенска бира в пластмасови бутилки може да се купи и за 70 евроцента за литър, докато „Крафт“ бира под 10 евро за литър просто няма.

За да привлича клиенти, търговската мрежа залага на една дузина марки бира, които се рекламират усилено по телевизията. Около 2/3 от тях се продават в мрежата с известно намаление. Експертите обаче не се наемат да прогнозират колко дълго ще се задържат високите цени на пивото. Подобни поскъпвания имаше и през 2007 и 2013. Тогава те се задържаха не повече от година.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини