Всеки трети смартфон ще има ускорител на изкуствен интелект до края на 2018г.

Изкуственият интелект се утвърди като неизменна характеристика на новите смартфони на най-големите имена в индустрията. Преобладаващата част от устройствата, които видяхме от началото на годината досега поддържат под една или друга форма технологията. Тази тенденция ще продължи с пълна сила през 2019г. Премиерата на процесори като Apple A12 Bionic и Huawei Kirin 980, които имат специализирани звена за невронна обработка само ще допринесе за развитието на тези процеси.

Последният доклад на Digitimes прогнозира, че 30% от всички смартфони произведени през четвъртото тримесечие на годината ще са оборудвани с AI ускорител. Това е допълнителен модул, който подпомага цялостната работа на процесорите при извършване на необходимите задачи. Водещите производители на смартфони предпочитат подобен хардуерен ускорител вместо да постигнат същия ефект със софтуерни оптимизации на графичния процесор.

Може и да не знаете, но изкуствения интелект се използва основно за лицево разпознаване и за обработка на снимки. Добавянето на филтри с добавена реалност и специални ефекти към камерите допълнително усложнява работата на хардуера. Именно това е основната роля на AI ускорителите, които подпомагат работата на процесорите без да влияят на общата производителност. Със сигурност броя на смартфоните с подобна функция ще се увеличи значително през 2019г.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини