Ученичка от ОУ „Пенчо Славейков“ с първо място в литературен конкурс

Изображение 1 от 4

    Министерството на образованието и науката, Областна администрация – Сливен и регионалните управления на образованието организираха национален ученически конкурс за написване на есе, посветен на 160-годишнината на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ гр. Болград, Украйна. Съорганизатори бяха Сдружение „Мати Болгария“, Сливен и Фондация „Памет“,Сливен.

    Целта на конкурса бе поощряване интереса за изучаване на българската история от епохата на Възраждането и запознаване с развитието на Болградската гимназия. Конкурсът даде възможност за създаване на условия за формиране на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална гордост, любов и признателност към българските възрожденци, радетели за създаване на български училища и изучаване на българския език извън пределите на България.

    Право на участие имаха ученици от V до XII клас от всички училища в страната и от българските училища в чужбина.

    Председател на комисията бе Димитринка Петкова – заместник областен управител на Сливен, и членове проф. д-р Станислав Станилов - Българска академия на науките, проф. д-р Пламен Павлов - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Историческия факултет в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р инж. Господин Стефанов - ТУ – София, Инженерно-педагогически факултет – Сливен, Валентина Димитрова – Фондация „Памет“ – Сливен, Радостина Николова – главен експерт по история в Министерството на образованието и науката.

    За оригиналност, дълбочина на осмисляне, аргументираност и достоверност на темата, както и за умение за излагане на фактите по темата чрез примери от историята на Болградската гимназия като извор на родолюбие есето на Йоанна Петева Петкова от ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград бе отличено с първо място в своята възрастова група и Голямата награда – екскурзия през месец октомври до град Болград, Украйна.

    На вълнуваща церемония в Областна администрация Сливен на 28 септември 2018г. всички наградени получиха морални и материални награди. Есетата на всички наградени участници ще бъдат публикувани в юбилеен сборник.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини