Планетата Гоблин променя всичко, което знаем за Слънчевата система

Изображение 1 от 2

    Астрономи откриха изключително отдалечена планета джудже, наречена Гоблин, която ни кара да преосмислим всичко, което знаем до момента за най-външния край на Слънчевата система.

    Учените направили откритието докато търсели хипотетична масивна планета, позната просто като Планета 9, за която отдавна се подозира, че орбитира далеч отвъд Плутон в мистериозния Облак на Оорт. Планета 9 все още не е била наблюдавана пряко, но изглежда че Гоблин се намира под гравитационното влияние на невиждан до момента гигантски обект, което подхранва надеждите на астрономите, че планетата е някъде там.

    Новооткритият леден свят, с диаметър едва 300 км, има изключително издължена орбита. В най-близката си точка, той се намира на 2.5 пъти по-отдалечено разстояние от това между слънцето и Плутон. След това обектът се отправя към най-външната част на Слънчевата система – 60 пъти по-отдалечен от Плутон, което означава, че за едно пълна обиколка около слънцето са му нужни цели 40 000 години. През 99% от орбитата му, обектът е толкова блед, че е на практика невидим.

    Гоблин е третата планета джудже открита в най-отдалечените части на Слънчевата система, след Седна и 2012 VP113. Оказва се, че районът, някога смятан за студен, тъмен и празен, е приютил богата колекция от екзотични и екстремни обекти.

    “Вярваме, че в най-отдалечените краища на Слънчевата система има хиляди планети джудже. В момента виждаме само върха на айсберга”, казва Скот Шепърд от Научния институт Карнеги във Вашингтон.

    Още по-интригуващото е, че орбитите на трите открити до момента планети джудже подсказват наличието на гигантски, непознат обект. Астрономите вече предполагат, че се касае за 9-та планета, по-голяма от Земята.

    Откритието е направено с помощта на японския 8-метров телескоп Субару, разположен в изгасналия вулкан Мауна Кеа в Хавай. Телескопът е единствения в света, който успява да погледне надълбоко в най-отдалечените райони на Слънчевата система и да открие редки обекти.

    Екипът ще поднови наблюденията през ноември, с надеждата да открие още обекти, може би дори неуловимата Планета 9.

    Източник: theguardian.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини