24 °C

И ний сме дали нещо на света – „КУ*"

Оставили сме си „дирята“ върху катедрали, оръдия и насред... Атакама.

Възмущението от грейналия надпис „ЛОКО СОФИЯ“ върху мемориала, посветен на една от най-масовите трагедии в човешката история – в Хирошима, е основателно. Основателно, но не и изолирано явление...

Освен че, може би, за пръв път Външно министерство реагира на подобен надпис, и че заподозрените са дълбоко сраснали се с културните среди, в смисъл – осветители са от Националната опера, другото е, както се казва – стандарт.

Може да е възмутително, но не и изненадващо.

Стари поклонници знаят, че на самия Божи гроб в Йерусалим те посреща надписът „Петко Коривщица“. Още от XIX век е (ако датировката е оригинална, б.р.) и едва ли може да съдим Петко – кой знае каква гордост и какво премеждие е било в онези години да стигнеш дотам. 

Виж, сега си е друга работа да покажеш, че майка юнашка тебе е родила...

През 2012 г. пътешествениците авантюристи Владина Цекова и Христо Вътев разказват в студиото пред журналистката Люба Кулезич за своя находка, докато минавали легендарния път El camino de Santiago – към гроба на св. апостол Йаков.

Двамата, които са изминали пеша „Ел Камино“ в Северна Испания, показват потресаваща снимка от личния си архив. От нея става ясно, че всеки ден пътешественици от цял свят срещат по свещения за християните маршрут класическия надпис с български трибуквен текст.

„Не мога да разбера каква „култура“ е това. Не издържах, извадих фотоапарата и снимах. Пътят е 800 километра. Хората носят със себе си само най-необходимото. А някой българин е помъкнал черен спрей, само и само да омаскари мястото“, казва тогава Владина Цекова.

Маршрутът, станал известен с романа на Пауло Коелю „Дневникът на мага“, е под закрилата на ЮНЕСКО. Ама явно и то не е могло да го опази...

Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond, описва вълнуващото си изживяване в пустинята Атакама в Чили. Предаваме го без никаква намеса, за да не отнемем от качествата на наратива.

Отишъл насред нищото, за да види скулптура „Ръката на пустинята“. Разказва:

„Скулптурата е наистина забележителна. Високата десетина метра ръка се извисява в лунния пейзаж на Атакама и създава онова неповторимо за изкуството, а и за живота, усещане, че хем си тук, хем не си. А рационално погледнато се намираш по средата на едно от най-суровите места в света, под звездите, и в същото време една огромна ръка се подава от почвата и ти напомня, че не си сам…

Приближавайки към ръката в сумрака на ранната пустинна утрин, започнах да различавам няколко графита, очевидно неотдавна изписани по нея… На ръката, с дебел, червен флумастер някой беше написал думичката Х*Й. Не един път, дами и господа – два пъти. Два червени Х*Я в средата на пустинята Атакама, на около 12 000 км от територията…“

През юли 2015 г. римските власти почти разплакват половин студентски град, като задържат Благой Георгиев, известен с живописния прякор Джизъса. Информацията – опитал да издълбае инициалите си на Колизеума... Абе, дано са инициалите. 

Има много благо-георгиевци, които не са достигнали нивото на благогеоргиевост, което той носи“, казва тогава за него журналистът и естет Драгомир Симеонов.

Това вероятно „краси“ изгубената древна цивилизация на Камбоджа.

През същата година Нова тв показва, че легендарното трибуквие се намира още върху катедралата във Флоренция, върху крепостно оръдие в Мароко и къде ли още не.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бо
  боже, боже
  6 0
  09:43, 18 окт 2018

  Велика култура, на 1300 години, срам, срам ..

 • 2
  Гр
  гражданин
  5 0
  10:40, 18 окт 2018
  Браво Българи, браво! Ето за това ще сме на дъното на всичко в тоя свят, само по простотия сме на първо място.
 • 3
  Не
  НЕПУКИСТА
  0 -1
  12:14, 18 окт 2018
  Това за уй е от руснаците те така се пишат !
  Ние пишем ур!
 • 4
  Ko
  kovo
  1 0
  12:15, 18 окт 2018
  "Каквото посееш, това ще жънеш!"

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини