14 °C

И ний сме дали нещо на света – „КУ*"

Оставили сме си „дирята“ върху катедрали, оръдия и насред... Атакама.

Възмущението от грейналия надпис „ЛОКО СОФИЯ“ върху мемориала, посветен на една от най-масовите трагедии в човешката история – в Хирошима, е основателно. Основателно, но не и изолирано явление...

Освен че, може би, за пръв път Външно министерство реагира на подобен надпис, и че заподозрените са дълбоко сраснали се с културните среди, в смисъл – осветители са от Националната опера, другото е, както се казва – стандарт.

Може да е възмутително, но не и изненадващо.

Стари поклонници знаят, че на самия Божи гроб в Йерусалим те посреща надписът „Петко Коривщица“. Още от XIX век е (ако датировката е оригинална, б.р.) и едва ли може да съдим Петко – кой знае каква гордост и какво премеждие е било в онези години да стигнеш дотам. 

Виж, сега си е друга работа да покажеш, че майка юнашка тебе е родила...

През 2012 г. пътешествениците авантюристи Владина Цекова и Христо Вътев разказват в студиото пред журналистката Люба Кулезич за своя находка, докато минавали легендарния път El camino de Santiago – към гроба на св. апостол Йаков.

Двамата, които са изминали пеша „Ел Камино“ в Северна Испания, показват потресаваща снимка от личния си архив. От нея става ясно, че всеки ден пътешественици от цял свят срещат по свещения за християните маршрут класическия надпис с български трибуквен текст.

„Не мога да разбера каква „култура“ е това. Не издържах, извадих фотоапарата и снимах. Пътят е 800 километра. Хората носят със себе си само най-необходимото. А някой българин е помъкнал черен спрей, само и само да омаскари мястото“, казва тогава Владина Цекова.

Маршрутът, станал известен с романа на Пауло Коелю „Дневникът на мага“, е под закрилата на ЮНЕСКО. Ама явно и то не е могло да го опази...

Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond, описва вълнуващото си изживяване в пустинята Атакама в Чили. Предаваме го без никаква намеса, за да не отнемем от качествата на наратива.

Отишъл насред нищото, за да види скулптура „Ръката на пустинята“. Разказва:

„Скулптурата е наистина забележителна. Високата десетина метра ръка се извисява в лунния пейзаж на Атакама и създава онова неповторимо за изкуството, а и за живота, усещане, че хем си тук, хем не си. А рационално погледнато се намираш по средата на едно от най-суровите места в света, под звездите, и в същото време една огромна ръка се подава от почвата и ти напомня, че не си сам…

Приближавайки към ръката в сумрака на ранната пустинна утрин, започнах да различавам няколко графита, очевидно неотдавна изписани по нея… На ръката, с дебел, червен флумастер някой беше написал думичката Х*Й. Не един път, дами и господа – два пъти. Два червени Х*Я в средата на пустинята Атакама, на около 12 000 км от територията…“

През юли 2015 г. римските власти почти разплакват половин студентски град, като задържат Благой Георгиев, известен с живописния прякор Джизъса. Информацията – опитал да издълбае инициалите си на Колизеума... Абе, дано са инициалите. 

Има много благо-георгиевци, които не са достигнали нивото на благогеоргиевост, което той носи“, казва тогава за него журналистът и естет Драгомир Симеонов.

Това вероятно „краси“ изгубената древна цивилизация на Камбоджа.

През същата година Нова тв показва, че легендарното трибуквие се намира още върху катедралата във Флоренция, върху крепостно оръдие в Мароко и къде ли още не.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бо
  боже, боже
  6 0
  09:43, 18 окт 2018

  Велика култура, на 1300 години, срам, срам ..

 • 2
  Гр
  гражданин
  5 0
  10:40, 18 окт 2018
  Браво Българи, браво! Ето за това ще сме на дъното на всичко в тоя свят, само по простотия сме на първо място.
 • 3
  Не
  НЕПУКИСТА
  0 -1
  12:14, 18 окт 2018
  Това за уй е от руснаците те така се пишат !
  Ние пишем ур!
 • 4
  Ko
  kovo
  1 0
  12:15, 18 окт 2018
  "Каквото посееш, това ще жънеш!"

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини