20 °C

И ний сме дали нещо на света – „КУ*"

Оставили сме си „дирята“ върху катедрали, оръдия и насред... Атакама.

Възмущението от грейналия надпис „ЛОКО СОФИЯ“ върху мемориала, посветен на една от най-масовите трагедии в човешката история – в Хирошима, е основателно. Основателно, но не и изолирано явление...

Освен че, може би, за пръв път Външно министерство реагира на подобен надпис, и че заподозрените са дълбоко сраснали се с културните среди, в смисъл – осветители са от Националната опера, другото е, както се казва – стандарт.

Може да е възмутително, но не и изненадващо.

Стари поклонници знаят, че на самия Божи гроб в Йерусалим те посреща надписът „Петко Коривщица“. Още от XIX век е (ако датировката е оригинална, б.р.) и едва ли може да съдим Петко – кой знае каква гордост и какво премеждие е било в онези години да стигнеш дотам. 

Виж, сега си е друга работа да покажеш, че майка юнашка тебе е родила...

През 2012 г. пътешествениците авантюристи Владина Цекова и Христо Вътев разказват в студиото пред журналистката Люба Кулезич за своя находка, докато минавали легендарния път El camino de Santiago – към гроба на св. апостол Йаков.

Двамата, които са изминали пеша „Ел Камино“ в Северна Испания, показват потресаваща снимка от личния си архив. От нея става ясно, че всеки ден пътешественици от цял свят срещат по свещения за християните маршрут класическия надпис с български трибуквен текст.

„Не мога да разбера каква „култура“ е това. Не издържах, извадих фотоапарата и снимах. Пътят е 800 километра. Хората носят със себе си само най-необходимото. А някой българин е помъкнал черен спрей, само и само да омаскари мястото“, казва тогава Владина Цекова.

Маршрутът, станал известен с романа на Пауло Коелю „Дневникът на мага“, е под закрилата на ЮНЕСКО. Ама явно и то не е могло да го опази...

Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond, описва вълнуващото си изживяване в пустинята Атакама в Чили. Предаваме го без никаква намеса, за да не отнемем от качествата на наратива.

Отишъл насред нищото, за да види скулптура „Ръката на пустинята“. Разказва:

„Скулптурата е наистина забележителна. Високата десетина метра ръка се извисява в лунния пейзаж на Атакама и създава онова неповторимо за изкуството, а и за живота, усещане, че хем си тук, хем не си. А рационално погледнато се намираш по средата на едно от най-суровите места в света, под звездите, и в същото време една огромна ръка се подава от почвата и ти напомня, че не си сам…

Приближавайки към ръката в сумрака на ранната пустинна утрин, започнах да различавам няколко графита, очевидно неотдавна изписани по нея… На ръката, с дебел, червен флумастер някой беше написал думичката Х*Й. Не един път, дами и господа – два пъти. Два червени Х*Я в средата на пустинята Атакама, на около 12 000 км от територията…“

През юли 2015 г. римските власти почти разплакват половин студентски град, като задържат Благой Георгиев, известен с живописния прякор Джизъса. Информацията – опитал да издълбае инициалите си на Колизеума... Абе, дано са инициалите. 

Има много благо-георгиевци, които не са достигнали нивото на благогеоргиевост, което той носи“, казва тогава за него журналистът и естет Драгомир Симеонов.

Това вероятно „краси“ изгубената древна цивилизация на Камбоджа.

През същата година Нова тв показва, че легендарното трибуквие се намира още върху катедралата във Флоренция, върху крепостно оръдие в Мароко и къде ли още не.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бо
  боже, боже
  6 0
  09:43, 18 окт 2018

  Велика култура, на 1300 години, срам, срам ..

 • 2
  Гр
  гражданин
  5 0
  10:40, 18 окт 2018
  Браво Българи, браво! Ето за това ще сме на дъното на всичко в тоя свят, само по простотия сме на първо място.
 • 3
  Не
  НЕПУКИСТА
  0 -1
  12:14, 18 окт 2018
  Това за уй е от руснаците те така се пишат !
  Ние пишем ур!
 • 4
  Ko
  kovo
  1 0
  12:15, 18 окт 2018
  "Каквото посееш, това ще жънеш!"

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини