Дончев: Електронизацията е един от най-силните възможни удари срещу корупцията

Извън електронната система за обмен на съобщения, която слага край на разнасянето на папки, са останали само 27 административни звена от над 700, каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Преди всички“ на БНР.

„Огромната част – над 96% успяха да се справят в рамките на крайния срок, който беше вчера – 739 администрации, от които 616 териториални и 123 централни, между които всички министерства, почти всички агенции, всички областни администрации огромна част от общините“, добави той.

Ако документите са в електронен вид, те не могат да бъдат фалшифицирани, коментира Дончев по повод скандала в ДАБЧ.

Винаги е проверимо кой къде го е създал, кой си е сложил подписа. Няма как някой да фалшифицира печат, да имитира подпис и го занесе на някой друг. Всъщност електронизацията е един от най-силните възможни удари срещу корупцията“, обясни вицепремиерът.

Той заяви, че винаги е подавал сигнали, когато е получавал информация за „всякакъв тип порочни практики“.

Според Дончев администрациите ще генерират по-малко разходи за документооборота, като той се надява скоро в тях да са необходими и по-малко чиновници.

Вицепремиерът обаче предупреди, че „най-глупавото е, когато електронизираме процеса, да дублираме всичко, което до момента е вървяло на хартия и да го направим електронно“.

„Това би било грешка. Самото електронно правителство, включително и електронния обмен на документи, позволяват нещата да се реорганизират по друг начин, да бъдат по-ефективни, по-проследими, повече в интерес на гражданите“, каза Дончев.

„Ще са необходими реорганизации вътре в администрацията, защото например, било много глупаво, ако аз изпратя на община Плевен, подпиша го в Министерски съвет в хартиен вид, сканира се, влезе в системата и там на някакъв принтер се разпечатва, за да може господин кметът да ми види писмото. Това би било глупаво! Логиката е цялата среда за обмен на документи между администрациите да бъде вързана със системите за управление на документооборота вътре в администрациите – тоест цялата кореспонденция да се следи изцяло по електронен път“.

Предстои и регистрова реформа – да изчезнат всички документи и удостоверения, които гражданите си вадят от администрациите, а чиновниците да си правят справките по служебен път.

„Не може да се обвърже с конкретен срок, това е процес, защото в държавата имаме вероятно 17 000 или 18 000 регистри, ако включим и тези, които са на ниво регионални и местни власти. През последната година отпадаха около 10 документа. Имаме амбицията следващата година да отпаднат повече. Обичайно се фокусираме върху документите, които се ползват най-много“, обясни Дончев.

Четвъртата стъпка в реформата е електронната идентичност. Ако и това се случи до края на мандата на управлението ще можем да кажем, че имаме електронно правителство, прогнозира вицепремиерът.

„Колкото повече се електронизират процесите, колкото повече неща са в електронен вид, толкова ставаме по-уязвими от гледна точка на всякакъв тип киберинциденти“.

Изграждането на хранилище с копия от регистрите ще приключи до края на годината, каза Дончев. Така ще се избегнат проблеми като този със срива на Търговския регистър. Причината за този срив, според него, не е била умишлена, а дефектиралите харддискове не са били нискокачествени.

На централно ниво има достатъчно експерти по киберсигурност, за да бъдат защитени електронните данни, но трябва и управленският персонал да бъде обучен за реакции при киберинцидент, коментира Дончев.

„За тази цел се подготвят специални наръчници, ръководства – силно опростени – буквално по системата прави 1-2-3 и така нататък – как се реагира след киберинцидент. Следващата година ще текат специални учения, където имаме за цел колкото може повече от администрации да придобият навици чрез симулация как се действа в условия на киберинцидент“.

Според него ръководителите на държавните агенции трябва да бъдат професионални, а не политически назначения.

„Изключително вредно е един политически ръководител да се сраства с администрацията. Той е пратен там като представител на гражданите да упражнява граждански контрол върху администрациите. Ако той се срасне с администрациите, той става чиновник. Кой тогава представлява интереса на гражданите. Аз мисля, че ръководителите на повечето ни агенции са безспорни експерти“.

Правителство на малцинството би било слабо и податливо на натиск, коментира Дончев по повод предложението на ДПС да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ, ако „Обединените патриоти“ бъдат отстранени.

Вицепремиерът е оптимист и за резултатите от европейските избори догодина.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини