23 °C

Милиони на вятъра: Къде са електронните услуги в България?

Малко над 5% от електронните административни услуги, предлагани 2019 г., са наистина такива. Затова пък са похарчени стотици милиони на българските данъкоплатци. А електронното управление можеше да затрудни корупцията.

Никой не знае колко точно пари са похарчени за електронно управление в България в последните 13 години - оттогава насам се отчита дейност в тази посока. Оценките за похарчените средства варират от минимум 200 млн. лв. (колкото са усвоени по европейски проекти с етикет “електронно управление") до 2 млрд. лв. (колкото са всички разходи за IT в държавната администрация). Като цяло се действа на парче, без целево финансиране. Едва в бюджета за миналата година бяха отпуснати за “е-управление и ИКТ” 119 млн. лeва.

Електронно управление няма

За електронно здравеопазване се говори и уж се действа от поне 18 години насам. Преди 4 месеца няколко IT- компании предложиха да дарят 15 000 часа труд за здравноосигурителната система и това бе рекламирано от премиера Бойко Борисов на специална пресконференция. Държавата обаче не смята да се възползва от помощта, защото програмистите не познавали 25-те закона за здравеопазването, системата била стратегическа и затова трябвало да се възложи на специален изпълнител.

Оптимистично можем да кажем, че някои от електронните услуги функционират и се използват от години, пример за това е електронното подаване на данъчна декларация. От отчета отпреди година на Държавна агенция “Електронно управление” се разбира, че до 31.07.2019 г. администрациите са предлагали 38 063 услуги. За да отговарят на стандарта на ЕС и за да бъдат наречени “цифрови услуги”, те трябва са услуги от ниво 3 и 4. Ниво 3 предполага заявяване и получаване на услуги изцяло по електронен път, а ниво 4 - извършване на сделки и/или трансакции по услуги от Ниво 3.

Тези две нива са покрити към август миналата години едва от 1961 услуги. Тоест малко над 5% от всички административни услуги, които са наречени електронни, са наистина такива, въпреки похарчените за тях стотици милиони на българските и европейските данъкоплатци. Можем да предположим, че тази година наистина електронните услуги ще са повече, но все пак…

Няма воля, няма и капацитет

Според доклада на Агенцията една от основните спънки за въвеждане на повече електронни услуги е липсата на масова електронна идентификация. Като такава е предвидена да служи личната карта с чип, която е въведена със закон през 2016 г., но въвеждането ѝ се отлага всяка година с решение на парламента.

Основните причини за скъпото и липсващо електронно управление са липса на административен и политически капацитет, както и на политическа воля. "Липсата на административен капацитет води до некачествени проекти, които не функционират както трябва. Липсата на политически капацитет е липса на фокус по темата и липса на желание за отместване на "камъни от пътя". Пречки има много и трябва всяка седмица някой да "удря по масата", за да стане нещо.

"Засега с малки изключения е нямало такова желание”, коментира пред Дойче Веле IT-предприемачът Божидар Божанов, който беше съветник по електронно управление в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Божанов смята, че държавата не оказва помощ, защото не знае как. "Администрацията не си представя хипотеза извън Закона за обществените поръчки (ЗОП) и се притеснява, че ако приеме нещо по такъв начин и то не сработи, ще бъде виновна. Затова и трябва политическото ниво да каже "правим го" и да каже как го правим. При какви условия, с какви клаузи, така че да е защитен публичният интерес. Това не са решения, които администрацията може да вземе. Те са политически. И като не се взимат на политическо ниво, не се взимат и на административно, поради което нещата остават да висят.”

Липса на специалисти

Електронното управление и отворените данни правят малко по-трудна корупцията при харчене на парите на данъкоплатеца. Но има и друга причина. Няма хора - проблем, който ще става все по-тежък в България. Няма IT-специалисти, желаещи да работят за доста по-ниски от пазарните заплати, се разбира още от доклада на Агенцията.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  14 0
  13:46, 10 сеп 2020
  На власт е организираната престъпност, която няма интерес от електронно управление.
  • По
   Порчо
   12 0
   19:00, 10 сеп 2020
   Къде да са електронните услуги? В шкафчето на шефьорчето от Банкя, обърнати в пачки и кюлчета!
 • 2
  Ар
  АРСЕН ЛЮПЕН
  12 0
  18:04, 10 сеп 2020
  Милионите не са хвърлени на вятъра,а една част от тях са в едно нощно шкафче, а друга част са в търбуха на един корпулентен бизнесмен. Държавните чиновници(хрантутници) нямат интерес от въвеждането на електронни услуги защото така те отпадат като решаващ фактор и няма да могат да изнудват хората.
 • 3
  Ди
  димитров
  7 0
  06:33, 11 сеп 2020
  Оставка
 • 4
  Мо
  Може ли такъв тъп въпрос
  8 0
  07:24, 11 сеп 2020
  Къде са милионите. Ами всички разбраха. В шкафчето
 • 5
  700 000 хрантутници бюджетари как ще ги държим ? Ако всичко е компютър как ще оправдаваме законното плащане? И от октомври + 30 % отгоре за заплатката! Ти да видиш

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини