Архангелова задушница е, почитаме паметта на мъртвите

Днес е една от трите най-големи задушници през годината - Архангеловата.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите. Отдава се и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Във всеки православен храм се прави панихида за починалите, отправят се молитви за душата на мъртвите и се пали свещ.

Посещават се гробовете на близките, почистват се и се прекадяват. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Върху гроба на починалите се пали свещ.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия, между които любими на починалия. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменават се починалите с думите "Бог да прости".

Правят се помени или наричани още раздавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки или хляб, пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петров
    2 0
    17:22, 3 ное 2018
    Страхотно почистени гробищни паркове в Димитровград!Благодаря Ви!
Последни новини