Приеха проект за системата „бонус-малус“ на „Гражданска отговорност“

Комисията за финансов надзор прие на първо четене проект на Наредба за единните изисквания за коригирането на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство, съобщи ведомството.

Това е т. нар. система „бонус-малус“, при която цената на полицата за задължителната застраховка Гражданска отговорност е плаваща - скача, ако съответният водач има значителен брой нарушения или поевтинява, ако е изряден.

Избраният от предложенията на международния консултант вариант е резултат от дейността на работна група, която включваше експерти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта и съобщенията. Започва общественото обсъждане. Във вторник от Комисията за финансов надзор публикуваха проекта на документа. 

Предложената система „бонус-малус“ ще се прилага на територията на Република България. Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия – премията, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения. Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия. Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя, спрямо които премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата „бонус-малус“ класът на собственика, съответно на автомобила, ще расте и при последващо сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите премията ще се увеличава.

Нарушенията в зависимост от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най-леките нарушения са класифицирани в първа категория и ще увеличават „бонус-малус“ класа с една степен. Най-тежките нарушения са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени, като собственикът или автомобилът отиват в най-високия „бонус- малус“ клас. 

За да се избегнат манипулации, „бонус-малус“ класът на автомобила ще се запазва и при неговото прехвърляне, както и при прекратяване на регистрацията.

С проекта на наредба се цели създаването на механизъм, който да доведе до по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. С „бонус-малус“ лицата, които имат безрисково поведение ще бъдат стимулирани за сметка на лицата с рисково поведение.

Заедно с това се цели да се гарантира финансовата стабилност на системата и да не се застрашава платежоспособността на застрахователния пазар, като режимът няма да предизвика събирането на по-високи средни премии от пазара, нито да способства за намаляване на тези средни премии. Крайната и най-съществена цел е да се създадат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия и особено на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране, коментират от КФН.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ас
    Аскувлия
    26 0
    15:18, 7 ное 2018
    Приеха проект, а не системата. Но дали е проект, ако не се противопоставим на идиотизмите вътре, ще стане наредба и тогава лошо. Изряден шофьор си, купуваш си кола, с която някой е извършил ПТП и ти си виновен и плащаш повече? Идиоти. Правят ти акт от КАТ,даже не да си виновен в ПТП и пак- по-висока гражданска. Бонуси- намаляне на нивата почти няма, затова пък увеличаването на застраховката- за щяло и нещяло. Кой го предлага? Тия, дето си чешеха топките години и заради които 200000 българи останаха без застраховки и плащаха нови граждански. Но, тия 200000 ги платиха като последните балъци, вместо да изринат тия наглеци от КФН. Сега, наглеците от КФН искат всички да увеличим печалбите на застрахователите.
  • 2
    Jh
    JHB
    17 0
    15:00, 8 ное 2018
    Бонуса до 25%, малуса до 400%. Стадото пак ще го издоят, защото знаят че стадото така е научено още от социализЪма на правешкия каскет - каквото каже партията това става.
Последни новини