Ученик и учител се осъдиха взаимно

Осъдиха 14-годишен ученик за обида на учител. Случаят е съдебен прецедент, предаде бТВ.

Деветокласникът Теодор Александров от Механотехникума в Пирдоп е един от най-младите българи, признати за виновни от съда. Той е осъден, защото поздравил учителя си Ресми Бобев с обръщението "госпожо". Теодор обяснява, че грешката била неволна, но предизвикала гнева на учителя.

Той се върна, започна да ми вика: "Ти защо ме обиждаш?", разказа момчето.

Засегнатият учител преподава по физическо възпитание от почти 30 години. По негови думи това не е първата обида от Теодор и след последния случай подал иск в съда.

Районният съд в Пирдоп отсъдил, че 14-годишният Теодор казал "унизителни за честта и достойнството на своя учител думи публично, като го нарекъл "госпожо", с което му нанесъл обида".

От своя страна родителите на ученика също съдят учителя за нанасяне на лека телесна повреда. Майката на Теодор Николина Александрова твърди, че Ресми Бобев е нападнал сина й и като доказателство показва запис от училищните камери.

Деветокласникът разказва, че учителят започнал да му нанася удари в корема и му ударил шамар зад врата, след което го хванал за врата и му бръкнал в устата.

Учителят отрича и обяснява, че се опитал да го хване за брадата, за да го обърне към себе си, защото Теодор бил с гръб към него. "Исках да чуя извинението му. Исках извинение от него. Исках да ме погледне в очите. Той постоянно се криеше, постоянно се дърпаше", обяснява Бобев.

На първа инстанция съдът в Пирдоп признал и учителя за виновен за нанасяне на лека телесна повреда. В момента и двете присъди се обжалват.

След конфликта в училищния коридор Теодор е преместен да учи в Златица, а учителят е порицан.

Директорът на училището Ненка Рашева твърди, че от записа се вижда как учителят се опитва да хване ученика през рамо, а не го удря и напада. Въпреки това за деянието си Бобев получил забележка.

Според майката на Теодор случаят е парадоксален. Тя твърди, че е много разочарована от решението на съда.

От своя страна учителят обяснява, че може да преглътне всичко друго, но не и обидата. "Аз трябваше да им разкажа на тези родители приказката за лошата дума и мечката", казва той.

Въпреки че гражданските искове срещу непълнолетни са много редки, случаят е показателен, че конфликтите в училище могат да се решават и в съда. Най-ранната възраст, на която се носи съдебна отговорност у нас, е 14 години.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини