Проф. Дуранкев: Броят на депутатите и субсидиите им са чувствително над необходимото ниво

Броят на депутатите и субсидиите им са чувствително над необходимото ниво. Така коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ идеята за намаляване ба заплатите на депутатите и партийните субсидии икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той обясни, че от формирането на правителството до сега българското население е намаляло, но не и броят народни представители и сумата, която получават на един глас от електората си.

Икономистът препоръча партийната субсидия да се намали до нива между 2 и 5 лева на глас. “Ако се намали партийната субсидия, означава, че част от депутатите ще бъдат корумпирани от лобисти, което е допустимо. Но това е презумпция за виновност. Ако направим паралел със съседни и по-далечни страни, се оказва, че действително нашите партийни субсидии са чувствително по-високи, доходите на партиите са много по-високи, отколкото на средния бизнес и че могат да си позволят даже да формират медии, което в други страни няма как да се случи. Това, което получават партиите очевидно е твърде голямо и от друга гледна точка – партиите, които са извън Парламента и не получават субсидии не са конкурентноспособни на тези в Парламента”, обясни той.

Ако партийната субсидия се намали, както препоръчват редица експерти икономисти, остатъкът от средствата може да бъде насочен към дупките в общия бюджет, допълни проф. Боян Дуранкев. Според него независимо в кои сфери в нужда от допълнителни средства ще се използват тези средства – образование, здравеопазване, инфраструктура, култура – всяка „троха“ в една бедна страна е добре дошла.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Va
    vasilka
    8 0
    18:59, 23 ное 2018
    Професор Дуранкев, ние обикновените граждани също сме против глямият брой депутати, против високоте ИМ заплати и допълнителни пари, че участват в комисии, защото са в работно време....нали затова са им заплатите, също и представителните им средства са доста голями, както и субсидиите. ВСЕ по-трудно оцеляваме особено пенсионерите сме с много мизерни пенсии. Управляват НИ АЛЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!! Да се махат по-скоро !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    11
    111111
    2 0
    19:32, 24 ное 2018
    Ако ни е страх че ще са корумпирани и затова трябва да имат високи доходи тогава по същата логика защо не се увеличават пенсии и заплати за да се предпазим от престъпноста или корупцията не е престъпление
Последни новини