ГЕРБ и БСП се прегърнаха, вдигнаха субсидиите на 8 лв. Преглед на печата

24 часа

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж.

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, българският дипломат е обявен за персона нон грата. Той е с ранг, равностоен на изгонения руски дипломат.

До 24 часа Москва ще напусне първият секретар на българската мисия Красимир Димитров, научи "24 часа" от сигурни източници в руската столица.

Шпионският скандал у нас започна на 28 октомври, когато от прокуратурата в България съобщиха, че първият секретар на посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти 1 г. Според украински медии става въпрос за Владимир Русяев, но и досега няма официално потвърждение, че е той. Но неотдавна той бе премахнат от списъка на дипломатите на страницата на руското посолство.

Труд

50% излишно висше образование

"Безработни висшисти на практика няма, но половината от тях са на позиции, за които не трябва висше образование. Пример са завършилите "Туризъм", където 80% не работят на позиции, които изискват висше образование. Под 36% от всички студенти се реализират на позиции, където образованието им е ключово", обясни Георги Стойчев, ръководителят на консорциума, подготвил новото издание рейтинговата система.

Тя сравнява и класира 51 университета в 52 професионални направления според десетки показатели. Те измерват различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Монитор

Скандално решение на НС:ГЕРБ и БСП се прегърнаха, вдигнаха субсидиите на 8 лв.

Цялата драма започна още сутринта, когато Карадайъ обяви публично, че има задкулисна договорка между ГЕРБ и БСП да бъде приет текст, вкаран от червените между първо и второ четене на Закона за бюджета на държавата за следващата година. С въпросния текст червените предлагаха вместо левче за глас, както бе предложено от кабинета и прието на първо четене, партиите да получават по 8 лева. Разкритието на лидера на ДПС вкара и ГЕРБ, и БСП в обяснителен режим, като първите отказваха да коментират официално. Заявиха само, че не знаели за такава договорка. Същото обяви пред медиите и финансовият министър Владислав Горанов. Соцлидерът Корнелия Нинова пък направи официално изявление, в което отрече да има съглашателство.

Сега

Над 100 тона заразено пилешко месо е достигнало до българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщи БНР, като цитира Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители. "По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации", казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните. Тя отказва да каже кога е отправено първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране. "Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки".

Капитал дейли

Бюджет 2020 беше безславно приет на второ четене

По план през следващата година държавата ще похарчи рекордните 46.8 млрд. лв., или 36.9% от БВП. В Бюджет 2020 отново е заложен ръст (със средно 10%) на заплатите в администрацията, както и на учителските възнаграждения. Ще се налеят допълнителни пари в здравеопазването, ще има и за малко по-високи пенсии. В нито един от тези сектор обаче няма предвидена реформа.За разлика от предходните няколко, тази година бюджетът е балансиран - т.е. държавата трябва да похарчи толкова, колкото събере.

Дума

Радев: Не сушата е причина за водната криза

Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. За това призова президентът Румен Радев преди срещата си с министъра на икономиката Емил Караниколов, екоминистъра Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова. За разговора, иницииран от държавния глава, пристигна и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Поводът за срещата е водната криза в Перник, но темата е управлението на целия воден сектор у нас.

Радев припомни, че проблемите в Перник не са прецедент.

Проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това е недопустимо в 21 век. Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни, категоричен бе Румен Радев. Той изброи част от причините - недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората, допълни президентът.

Стандарт

Фалити заради веригите

Има голяма опасност български производители да фалират заради рекет от страна на големите вериги магазини у нас. За това алармираха родни предприемачи по време на дискусията на вестник "Стандарт" "Да! на българската храна".

Заради поскъпването на суровините, като например свинското месо, ние, производителите, сме длъжни да вдигнем цените, за да може да продължим да предлагаме качествен продукт. Когато обаче пратим писмо с такова искане на веригите, те ни карат да чакаме два месеца, за да отговорят. А в същото време сами ни свалят цените като вземат решението за това в рамките на един ден. Когато два месеца работиш със скъпа суровина на ниски цени, то един от най-вероятните резултати е фалитът, обясни Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Ние, производителите сме готови да алармираме за големия проблем и опасността от фалити и премиера Бойко Борисов, каза от своя страна председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Земя

Мечките във Витоша се увеличават, туристите да са бдителни

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена", според наблюдения на фотокапаните, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ Дамян Дамянов. Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им.

Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо.

Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини