Общината отпуска 35 500 лева безлихвен заем на 2 училища с различна обосновка

Изображение 1 от 3

    На днешното заседание на ОБС - Димитровград, общинските съветници одобриха предоставянето на безлихвени заеми на две димитровградски училища. С докладна от кмета Иво Димов бяха внесени исканията на ПЕГ „Д-р Иван Богоров” и ОУ "Васил Левски" за финансова помощ с безлихвен заем.

    На ПЕГ "Иван Богоров" бяха гласувани да се отпуснат 20 000 лева, като безлихвен заем със срок за възстановяване до края на септември месец 2019 година. Общинските съветници взеха единодушно решението, без да се стигне до дискусии. Обосновката на директора Красимир Кръстев бе, че ПЕГ „Д-р Иван Богоров” е спечелила проект по Национална програма за развитие на образованието, раздел „Изграждане и развитие на безжични мрежи за нуждите на държавните и общинските училища за 2018 година”. Според докладната, съгласно условията на проекта, ПЕГ трябва да извърши разходи на стойност 12 700 лв. в срок до 15.11.2018 година.Тези разходи ще бъдат възстановени от МОН през 2019 година, но към този момент ПЕГ „Д-р Иван Богоров” не може да извърши разплащането, поради липса на средства, и защото тези средства не са включени в бюджета на Гимназията за 2018 година. Училището има нужда и да бъде извършен ремонт на физкултурния салон,за да съответстват на новопостроените спортни площадки в двора.

    На ОУ "Васил Левски" бяха отпуснати 15 500 лева, но това бе направено след критични изказвания и коментари.

    Обосновката, с която училището иска подпомагането е, че няма достатъчно средства за да обезпечи задължителните си плащания до края на годината за заплати на персонала и отопление. По докладната се изказаха председателката на общинския съвет Гергана Кръстева, кметът Иво Димов, председателя на общинската комисия по образование  Т.Тодоров и общинският съветник и директор на СОУ "Л. Каравелов" Валентин Христов, които бяха доста критични към факта, че училището не е съумяло да се справи със собствения си бюджет.

    Председателят на ОБС Гергана Кръстева сподели някои от фактите, които според нея са довели до лошото финансово състояние на училището, тя даде за пример, че това е училището с най-висока средна брутна работна заплата на помощния персонал, която според нея възлиза на 854лв. докато в другите учлилища е между 730 и 750 лева.

    През тази година Общината е предприела стъпки към оздравяването на училището, като е пренасочила музикалните паралелки, които са имали нужда от допълнително финансиране към СОУ "Л. Каравелов" и така училището е останало с 120 ученика, но администрацията на ОУ "Васил Левски" не са предприели нужните мерки по оптимизиране на персонала. Като пример Гергана Кръстева даде, че в училището има назначен на трудов договор целогодишно огняр, който е пенсионер на 80 години и получава около 900 лева брутна заплата, а от такъв кадър се нуждаели само няколко месеца годишно. Според председателят на ОБС, ако се оптимизира персоналът, учебното заведение може да пести по 4 800 лв. месечно от трудови възнаграждения.

    Кметът Иво Димов каза, че желае училището да продължи да работи и ще трябва да одобрят допълнителните средства, за да може учебното заведение да приключи календарната година. Общинските съветници единодушно подкрепиха предоставянето на 15 500 лева за  ОУ "Васил Левски", които трябва да бъдат върнати в бюджета на общината до края на юни месец идната година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини