14 °C

Велоалеи и говорещи соларни спирки в Димитровград, обсъждат такса за автомобили в центъра?

Днес бе представен проектът на План за устойчива градска мобилност на Димитровград. Планът е разработен по международен проект, в който Димитровград е с 15 партньори, сред които 11 общини от 8 държави. Водещ при разработване на плановете е Виенският технологичен университет, съобщи днес заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков.

Приоритет в разработката е насърчаване на екологичното предвижване и редуциране на моторния трафик в следващите пет години. С този план Димитровград ще бъде в унисон с градове като Виена, Прага, Будапеща, Дубровник и други, които също разработват планове по проекта. Резултатът от разработването му трябва да бъде намаляване на автомобилния трафик и стимулиране ползването на градския транспорт, ходенето пеш, карането на велосипеди, електрически автомобили и мотопеди на ток и др.

Да се изградят буферни паркинги в краищата на града, където да се паркират автомобилите, а от там да се използва градския транспорт или щадящи природата средства за предвижване, като велосипеди или електрически моторни средства предвижда проектът.

Една от целите е намаляването на автомобилния трафик в центъра на града, като се въведе такса за шофиране в него при преминаване на пределните норми за замърсяване на въздуха, както е в други големи европейски градове.

Друга мярка е подобряване на услугите на градския транспорт с обединяване на видовете транспорт в една онлайн платформа, да се монтират соларни панели по спирките, да се поставят говорящи табели в полза на наезрящите.

Припомняме, че по същия проект, в Димитровград от началото на месец септември тази година, вече действа система за предоставяне на електрически велосипеди, като гражданите могат да ползват безплатно 20 електрически колела. Те са разположени в два пункта. Яшо Минков посочи, че Димитровград е на едно от първите места в страната по използване на велосипеди, като относителен дял.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аз
  аз9
  16 0
  18:51, 4 дек 2018
  "Видяла жабата че подковават вола и тя вдигнала крак." Има такава българска поговорка .Сравнение с Будапеща , Дубровник ,Прага , Виена и т.н. си е едно голямо надуване! Сравняват несравними неща. Малък град е Димитровград , град със затихващи фуннции . И приказки за велосипеди и без автомобили в центъра.............та то скоро млади хора няма да има в града!
 • 2
  Ди
  Димитровградчанин
  8 -1
  20:37, 4 дек 2018
  Това да си тъпанар ,не е подсъдно . Това да правиш съгражданите си на тъпанари - също не е подсъдно . Ако отново те изберат да ги управляваш - също не е подсъдно но доказва ,че те са завършени простаци.
 • 3
  Ми
  Мина
  5 -1
  12:12, 5 дек 2018
  И какъв обществен транспорт ще ползвам , ако си оставя колата на паркинг в покрайнините? И ако трябва да отида до Лидл ,например, минавайки през центъра, ще ме таксувате , защото въздухът е мръсен? Защо мен, а не тези,които го замърсяват с фини прахови частици.И твърде добре ги знаят в общината кои са.
 • 4
  Ми
  Мислител
  6 -1
  14:43, 5 дек 2018
  Яшо също да бъде таксуван за безвкусие заради жълтият лап-топ.

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини