23 °C

Велоалеи и говорещи соларни спирки в Димитровград, обсъждат такса за автомобили в центъра?

Днес бе представен проектът на План за устойчива градска мобилност на Димитровград. Планът е разработен по международен проект, в който Димитровград е с 15 партньори, сред които 11 общини от 8 държави. Водещ при разработване на плановете е Виенският технологичен университет, съобщи днес заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков.

Приоритет в разработката е насърчаване на екологичното предвижване и редуциране на моторния трафик в следващите пет години. С този план Димитровград ще бъде в унисон с градове като Виена, Прага, Будапеща, Дубровник и други, които също разработват планове по проекта. Резултатът от разработването му трябва да бъде намаляване на автомобилния трафик и стимулиране ползването на градския транспорт, ходенето пеш, карането на велосипеди, електрически автомобили и мотопеди на ток и др.

Да се изградят буферни паркинги в краищата на града, където да се паркират автомобилите, а от там да се използва градския транспорт или щадящи природата средства за предвижване, като велосипеди или електрически моторни средства предвижда проектът.

Една от целите е намаляването на автомобилния трафик в центъра на града, като се въведе такса за шофиране в него при преминаване на пределните норми за замърсяване на въздуха, както е в други големи европейски градове.

Друга мярка е подобряване на услугите на градския транспорт с обединяване на видовете транспорт в една онлайн платформа, да се монтират соларни панели по спирките, да се поставят говорящи табели в полза на наезрящите.

Припомняме, че по същия проект, в Димитровград от началото на месец септември тази година, вече действа система за предоставяне на електрически велосипеди, като гражданите могат да ползват безплатно 20 електрически колела. Те са разположени в два пункта. Яшо Минков посочи, че Димитровград е на едно от първите места в страната по използване на велосипеди, като относителен дял.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аз
  аз9
  16 0
  18:51, 4 дек 2018
  "Видяла жабата че подковават вола и тя вдигнала крак." Има такава българска поговорка .Сравнение с Будапеща , Дубровник ,Прага , Виена и т.н. си е едно голямо надуване! Сравняват несравними неща. Малък град е Димитровград , град със затихващи фуннции . И приказки за велосипеди и без автомобили в центъра.............та то скоро млади хора няма да има в града!
 • 2
  Ди
  Димитровградчанин
  8 -1
  20:37, 4 дек 2018
  Това да си тъпанар ,не е подсъдно . Това да правиш съгражданите си на тъпанари - също не е подсъдно . Ако отново те изберат да ги управляваш - също не е подсъдно но доказва ,че те са завършени простаци.
 • 3
  Ми
  Мина
  5 -1
  12:12, 5 дек 2018
  И какъв обществен транспорт ще ползвам , ако си оставя колата на паркинг в покрайнините? И ако трябва да отида до Лидл ,например, минавайки през центъра, ще ме таксувате , защото въздухът е мръсен? Защо мен, а не тези,които го замърсяват с фини прахови частици.И твърде добре ги знаят в общината кои са.
 • 4
  Ми
  Мислител
  6 -1
  14:43, 5 дек 2018
  Яшо също да бъде таксуван за безвкусие заради жълтият лап-топ.

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини