5G смартфоните идват през 2019 г. Какво ни чака?

Новините за 5G технологията ни проглушиха ушите. Тук-там вече се появяват пето поколение мрежи, но човек не може да направи кой знае какво, за да се възползва от промяната. Е, ситуацията скоро ще се промени…

Samsung вече е готова да продава своя първи 5G смартфон – ще го пусне в САЩ през първата половина на 2019 г. Въпреки че не се посочва кой точно телефон ще поддържа 5G, Samsung обикновено обявява най-новия си Galaxy S смартфон през пролетта.

Мистериозният телефон може да не е първият 5G смартфон, който ще се появи на пазара. До пролетта навярно ще се нароят и други 5G модели от други доставчици. Но Samsung е най-големият производител на смартфони в света и решението му да пусне 5G смартфон означава, че останалата част от пазара няма да изостане.

Ако компаниите за смартфони искат да останат конкурентоспособни през следващите години, 5G скоро ще бъде нещо задължително. Но очакваният порой от оферти все още не дава на хората по света кой знае какви големи нови възможности. Така е, защото мрежите от пето поколение са малко. Но и това е на път да се промени.

Въпреки че 5G в момента звучи по-скоро като маркетингов трик за подсилване на продажбите, скоро ще стане разпространена функционалност. 5G обещава много по-високи скорости от 4G. Колко по-високи – все още се спори, но при лабораторните тестове са постигнати скорости до 100 пъти по-високи от тези при 4G.

Когато обаче милиони хора се окажат в мрежата, заради натоварването може да се появи и известно забавяне на скоростта. Все пак индустриалните анализи оценяват 5G мрежите като „около 10 пъти по-бързи“ от 4G при реално приложение.

Особено важна е ролята на технологията за ултра-ниска латентност (забавяне) при 5G. Днешните мрежи се нуждаят от части от секундата за изпращане и получаване на съобщения (между смартфона и мрежата). Част от секундата не е много, но телефонът обичайно прави десетки заявки всеки път, когато човек докосне екрана си. При 5G обаче тази мрежова комуникация няма да трае части от секундата, а ще е мигновена.

С други думи – никакви забавяния! Следователно, 5G ще е вълнуваща технология за собствениците на смартфони, но много по-важна ще е тя за бизнеса и обществото.

Нищожната латентност на 5G може да позволи на самоуправляемите автомобили да обработват цялата информация, от която се нуждаят, за да вземат решения на пътя – при това решения, от които може да зависи нечий живот. Здравната индустрия също ще се възползва от надеждността – 5G може да помогне за сбъдването на новото поколение телемедицински роботизирани операции.

Преди всичко това да може да се случи обаче, мобилните оператори ще трябва да изградят инфраструктура за десетки милиарди долари. Това е голям ангажимент, но практиката досега показва, че започнат ли производителите тази надпревара, технологичната революция не закъснява и всички имаме полза от нея. 

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини