„Най-големият урок в света“ в ОУ "Алеко Константинов"

Изображение 1 от 5

    За поредна година ОУ „Алеко Константинов“ участва в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, чиято цел е да се запознае младото поколение със 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, които се стремят към постижения в икономическо, социално и екологично развитие. Учители и ученици от целия свят показват на младото поколение, че то може да помогне за съществуването на по-справедлива, здрава и устойчива планета, като започне промяната от всяка класна стая и от самите нас.

    Учениците от 2 д клас, с кл.р-л Б. Петрова, разговаряха за опазване на околната среда, засадиха храсти и дръвчета в училищния двор, а съучениците им от 4 а клас, с кл. р-л П. Точарова, се запознаха с темата за доброто здраве. Те разискваха теми за болестите и предотвратяването им, внимателното шофиране, здравословното хранене и активният живот. Разпределени в няколко групи съставяха примерно дневно меню и правила за лична хигиена.

    Групата по ДП английски език - 5 клас с р-л Г. Жечева и 5 г клас с кл.р-л К. Маркова се запознаха с Конвенция на ООН за правата на детето (КООНПД). Целта на урока беше уениците да могат да обяснят значението на КООНПД за живота на децата и изработят проект за популяризиране на правата на детето. Класните ръководители на 5 а, б и в класове представиха на учениците ЦУР и значимостта им за живот в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят.

    Учениците от 6-тите класове с г-жа Никова – преподавател по БЕЛ дебатираха по теми като „Борба с климатичните проблеми“, „Разграничаване на нужди, желания и права“. Разпалена дискусия ги доведе до извода, че в съвременния живот често желанията се бъркат с нуждите и има свръхпотребление. Човек може да живее без повечето неща, които притежава.

    7 клас и клубът по гражданско образование дискутираха по въпроса за равен старт в живота на момичета и момчета.

    Инициативата ще продължи и месец януари с различни мероприятия, дебати и дискусии. Самият фак, че все по- голяма част от учениците са заинтересувани да разговарят по проблемите на планетата и да предлагат решения е крачка напред за осъществяване на глобалните цели и осъзнаване на факта, че всеки човек е значим и всяко действие води до промяна.

    Съобщиха от училището

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини