7 °C

Димитровградско училище и читалище от с.Добрич с нов проект по програма за трансгранично сътрудничество

Читалище „Нов път - 2011“ – с. Добрич, в партньорство с училище „Шехсуварбей“ в Узункопрю, Турция и ОУ “Пенчо Славейков“ – Димитровград, спечели проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г.“, приоритетна ос 1 “Околна среда“. Това стана ясно на провелото се на 13 декември 2018 г. в град Поморие заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата.

В резултат партньорите ще концентрират своите усилия върху екологичното възпитание на подрастващите. Екологичната ангажираност на гражданите започва в ранна възраст и най-важните навици и начин на живот се формират точно когато младите хора са отворени за придобиване на нови знания и оформяне на техния светоглед. Като наследници на добре позната с естествена красота и история област - Тракия, е важно младите хора от двете страни на границата да участват активно в дейности за опазване на околната среда в региона. Те трябва да бъдат обучени в основни екологични аспекти, да бъдат запознати с настоящото екологично състояние в региона, в който живеят, коментираха от НЧ „Нов път – 2011“.

Съвременните поколения растат с идеята, че всичко може да бъде заменено, че източниците са неизчерпаеми и е добре да имаш много неща. Тези идеи обикновено не са свързани с природата, но когато децата се сблъскват с цикъла на естественото творение, те осъзнават колко важно е да защитават, съхраняват и възстановяват околната среда. Ползите от проекта ще бъдат повишаване на екологичната култура и поведение на участниците в проекта, техните семейства, учители и ученици в съответните училища, местната общност, обясниха от читалището в село Добрич.

На заседанието на Съвместния комитет бяха представени резултатите от оценката по Втората покана за набиране на проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г. Членовете одобриха списъка с проектите, предложени за финансиране по Втората покана за набиране на проектни предложения. От 130 проектни предложения, получени в рамките на поканата, 86 са преминалите оценката за административно съответствие и допустимост. 42 от тях са предложени за финансиране от Съвместния комитет за наблюдение, като 26 са по Приоритетна ос 1 „Околна среда“, а останалите 16 - по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“.

Председател на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата бе Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съпредседател Бейза Туран от Министерство на външните работи на Република Турция. По време на срещата Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към Европейската комисия бе представлявана от г-жа Магали Леноел.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Йо
  йокин
  0 0
  20:36, 3 яну 2019
  Награда-пазар в Одрин.

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
10 дек 2019
Последни новини