11 °C

Димитровградско училище и читалище от с.Добрич с нов проект по програма за трансгранично сътрудничество

Читалище „Нов път - 2011“ – с. Добрич, в партньорство с училище „Шехсуварбей“ в Узункопрю, Турция и ОУ “Пенчо Славейков“ – Димитровград, спечели проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г.“, приоритетна ос 1 “Околна среда“. Това стана ясно на провелото се на 13 декември 2018 г. в град Поморие заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата.

В резултат партньорите ще концентрират своите усилия върху екологичното възпитание на подрастващите. Екологичната ангажираност на гражданите започва в ранна възраст и най-важните навици и начин на живот се формират точно когато младите хора са отворени за придобиване на нови знания и оформяне на техния светоглед. Като наследници на добре позната с естествена красота и история област - Тракия, е важно младите хора от двете страни на границата да участват активно в дейности за опазване на околната среда в региона. Те трябва да бъдат обучени в основни екологични аспекти, да бъдат запознати с настоящото екологично състояние в региона, в който живеят, коментираха от НЧ „Нов път – 2011“.

Съвременните поколения растат с идеята, че всичко може да бъде заменено, че източниците са неизчерпаеми и е добре да имаш много неща. Тези идеи обикновено не са свързани с природата, но когато децата се сблъскват с цикъла на естественото творение, те осъзнават колко важно е да защитават, съхраняват и възстановяват околната среда. Ползите от проекта ще бъдат повишаване на екологичната култура и поведение на участниците в проекта, техните семейства, учители и ученици в съответните училища, местната общност, обясниха от читалището в село Добрич.

На заседанието на Съвместния комитет бяха представени резултатите от оценката по Втората покана за набиране на проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г. Членовете одобриха списъка с проектите, предложени за финансиране по Втората покана за набиране на проектни предложения. От 130 проектни предложения, получени в рамките на поканата, 86 са преминалите оценката за административно съответствие и допустимост. 42 от тях са предложени за финансиране от Съвместния комитет за наблюдение, като 26 са по Приоритетна ос 1 „Околна среда“, а останалите 16 - по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“.

Председател на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата бе Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съпредседател Бейза Туран от Министерство на външните работи на Република Турция. По време на срещата Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към Европейската комисия бе представлявана от г-жа Магали Леноел.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Йо
  йокин
  0 0
  20:36, 3 яну 2019
  Награда-пазар в Одрин.

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини