-2 °C

Димитровградско училище и читалище от с.Добрич с нов проект по програма за трансгранично сътрудничество

Читалище „Нов път - 2011“ – с. Добрич, в партньорство с училище „Шехсуварбей“ в Узункопрю, Турция и ОУ “Пенчо Славейков“ – Димитровград, спечели проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г.“, приоритетна ос 1 “Околна среда“. Това стана ясно на провелото се на 13 декември 2018 г. в град Поморие заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата.

В резултат партньорите ще концентрират своите усилия върху екологичното възпитание на подрастващите. Екологичната ангажираност на гражданите започва в ранна възраст и най-важните навици и начин на живот се формират точно когато младите хора са отворени за придобиване на нови знания и оформяне на техния светоглед. Като наследници на добре позната с естествена красота и история област - Тракия, е важно младите хора от двете страни на границата да участват активно в дейности за опазване на околната среда в региона. Те трябва да бъдат обучени в основни екологични аспекти, да бъдат запознати с настоящото екологично състояние в региона, в който живеят, коментираха от НЧ „Нов път – 2011“.

Съвременните поколения растат с идеята, че всичко може да бъде заменено, че източниците са неизчерпаеми и е добре да имаш много неща. Тези идеи обикновено не са свързани с природата, но когато децата се сблъскват с цикъла на естественото творение, те осъзнават колко важно е да защитават, съхраняват и възстановяват околната среда. Ползите от проекта ще бъдат повишаване на екологичната култура и поведение на участниците в проекта, техните семейства, учители и ученици в съответните училища, местната общност, обясниха от читалището в село Добрич.

На заседанието на Съвместния комитет бяха представени резултатите от оценката по Втората покана за набиране на проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г. Членовете одобриха списъка с проектите, предложени за финансиране по Втората покана за набиране на проектни предложения. От 130 проектни предложения, получени в рамките на поканата, 86 са преминалите оценката за административно съответствие и допустимост. 42 от тях са предложени за финансиране от Съвместния комитет за наблюдение, като 26 са по Приоритетна ос 1 „Околна среда“, а останалите 16 - по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“.

Председател на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата бе Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съпредседател Бейза Туран от Министерство на външните работи на Република Турция. По време на срещата Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към Европейската комисия бе представлявана от г-жа Магали Леноел.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Йо
  йокин
  0 0
  20:36, 3 яну 2019
  Награда-пазар в Одрин.

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019
Последни новини