Димитровград е сред 10-те града в страната с мръсен въздух

Димитровград е сред 10-те града в страната, в които е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данните от тази сутрин на показателя „Air Quallity Index” на Европейската комисия.

Данните за период от последните 6 часа от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас.

Най-голямо натрупване на мръсен въздух се отчита в София - в измервателните станции в "Надежда", "Хиподрума", "Младост", "Павлово" и "Дружба". Цветната сигнализация показва тъмно червено за опасни стойности. Такива стойности се измерват също в Пловдив и Русе, както и Благоевград.

Отново замърсен въздух има в част от Варна, Велико Търново, Плевен и Перник, но стойностите са по-ниски. Към тях се добавят не само Димитровград, но и Шумен. В Хасково нивата, отчетени от четирите станции на гражданската инициатива Airtube, също са над нормата.

Леко раздвижване на атмосферата се очаква в следобедните часове, но то ще засегне предимно Североизточна България, съобщи Нова тв. По-осезаем ще бъде вятърът при преминаването на поредния средиземноморски циклон в средата на следващата седмица.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Георги
    3 0
    11:36, 20 яну 2019
    Почти във всяка статия за въздуха на Димитровград казват,че един от най мръсните градове. Но никой не казва защо, при положение че имаме два големи парка , града ни е много добре озеленен и при положение , че само Неохим работи, което не толкова решаващ фактор за да има такова ниво на замърсяване. Само дъра бъра без основен анализ и излагане причините защо са такива стойностите.
  • 2
    Йо
    йокин
    0 0
    19:18, 20 яну 2019
    Явно,не са били,свидетели(журналистите),на МРЪСЕН ВЪЗДУХ,когато,активно,работеше ДЦЗ''Вулкан'',''Химкомбината'',влаковете на въглища,ДА ВИДИШ,МРЪСЕН ВЪЗДУХ.
  • 3
    Ге
    Георги
    1 0
    20:45, 20 яну 2019
    Йокин да те допълня брат , ТЕЦ -3 , а по тези времена Химкомбината по десет отгоре, само се чудя защо тогава хората изкарваха до прилична възраст а сега гробищата се напълниха с млади хора.
Последни новини