Хиляди напускат Венецуела

Задълбочаващата се дипломатическа и хуманитарната криза във Венецуела принуждава хиляди хора да я напуснат само за няколко дни. Мнозина прекосяват границата със съседна Колумбия, предава BBC.

Кризата започна, след като на 23 януари на огромен антиправителствен протест председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на мястото на социалиста Николас Мадуро и мигновено получи подкрепата на САЩ, а по-късно – на повече от 20 държави, сред които латиноамерикански, европейски, както и Канада. Зад Мадуро застанаха Русия, Китай, Мексико, Турция и Гърция.

Социалистът положи клетва за втори мандат през януари след избори, помрачени от бойкот на опозицията и обвинения в манипулиране на вота, които провокираха големи протести.

След събитията от 23-и Мадуро обвини Гуайдо в извършването на преврат и поиска американските дипломати да напуснат страната в срок до 72 часа. САЩ отхвърлиха ултиматума, а днес предупредиха Венецуела, че всяка заплаха към дипломатите или опозиционния лидер Гуайдо ще бъде посрещната със „значителен“ отпор. Всяко „сплашване“ ще бъде възприето като „тежко посегателство над върховенството на закона“, предупреди съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

Първоначално армията на Венецуела подкрепи Мадуро. В неделя обаче високопоставен неин представител – Кол Хосе Луис Силва – заяви в САЩ, че военните оттеглят подкрепата си и признава Гуайдо за президент. След това Болтън потвърди позицията на Вашингтон и предупреди да не се предприемат никакви форми на „насилие и сплашване“. Гуайдо призова за „мирна“ двучасова стачка в сряда и „голям национален и международен митинг“.

След първоначалната си предпазлива реакция в неделя няколко европейски държави, включително Германия, Франция, Великобритания и Испания, заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако не бъдат свикани нови избори в 8-дневен срок. Мадуро отхвърли ултиматума и поиска да той да бъде оттеглен.

„Венецуела не е обвързана с Европа. Това е пълна наглост“, заяви той пред CNN Turk и добави, че е готов на диалог с противниците на президентството му, както и че изпратил много съобщения на Тръмп, но американският президент „ни презира“.

Въпреки това в неделя вечерта, когато ултиматумът към американските дипломати във Венецуела изтече, Министерството на външните работи на страната оттегли заповедта за експулсирането им и вместо това даде 30-дневен срок, в който двете страни да установят рамките на отношенията си чрез т. нар. служби по интереси.

Такива се използват, когато двете страни нямат формални дипломатически отношения, но искат да имат служба, която да осъществява контакт на основно ниво и да представлява интересите им.

Защо Мадуро е толкова непопулярен?

Венецуела е в икономическа криза с хиперинфлация и недостиг на основни продукти. Хората живеят много трудно. Милиони вече са избягали от родината си.

Мадуро е изправен пред вътрешна и международна критика заради нарушаване на човешките права и начина, по който управлява икономиката.

Той беше преизбран за втори мандат миналата година, но изборите бяха спорни. Много от опозиционните кандидати бяха спрени да се явят в надпреварата или хвърлени в затвора.

Върховният съдия Кристиан Зепра избяга в САЩ през януари и сподели пред журналисти, че изборите не са били честни и че не е съществувала възможност за конкуренция.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини