Предлагат денят на Търновската конституция да стане официален празник

Инициативен комитет предлага денят на подписване на Търновската конституция - 16 април - да стане официален празник, съобщава offnews.bg.

Предлага се още Велико Търново, където е подписата тя преди 140 години, да получи статут на историческа и духовна столица на България. 

Идеята беше представена на пресконференция, на която председателят на НС Цвета Караянчева очерта основните акценти за честването на годишнината от свикването на Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция през 1879 година.

Всяка година датата на подписването на Търновската конституция се отбелязва по различни начини, целта е 140-годишнината да бъде годишнината на гражданите, за да могат повече граждани да разберат за работата на онези хора със свободолюбив дух, които са направили така че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа, посочи Караянчева.

Програмата ще започне на пети февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България". Десети февруари ще бъде ден на отворените врати в Народното събрание. На 16 април в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново ще се състои изнесено заседание на НС. Предвидени са изказвания на всички председатели на парламентарните групи и обръщение към българския народ за следващите 140 години.

Същият ден със съдействието на Министерството на образованието във всяко училище ще има исторически урок, посветен на Конституцията, а негов примерен вариант ще бъде качен на сайта на НС.

В рамките на два месеца ще бъдат организирани младежки дебати, предвиждат се изложби, научни конференции и дискусии.
На 15 април във Велико Търново ще има изнесено заседание на Конституционния съд, ръководено от неговия председател проф. Борис Велчев.

Инициативният комитет, който включва 14 души - общественици, историци, юристи и представители на институции, с председател кметът на Велико Търново Даниел Панов е връчил на народните представители от Великотърновския избирателен район предложението 16 април да стане официален празник, а Велико Търново да бъде със статут на историческа и духовна столица на България.

Според Даниел Панов Велико Търново е град символ на българската държавност и на българския дух, от тук династията на Асеневци е управлявала втората българска държава 208 години, когато България се превръща във велика сила още през Средновековието с политическо, военно и духовно влияние.

След Освобождението Търново е считано за вечната столица на България по думите на Стефан Стамболов, припомни Панов и подчерта, че в Търново е поставено и началото на третата българска държава с приемането на Конституцията и обявяването на Независимостта. Този статут на Велико Търново ще бъде почит към предците, обобщи Панов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Еж
    ежко
    0 -2
    16:18, 29 яну 2019
    И "Шуми марица.." отново да стани национален химн!
    • Ан
      антимишок
      0 0
      09:33, 30 яну 2019
      Категорично против съм-не може ХИМНА на СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ да бъде използван в тая "държава" в която най големият ти проблем е че си се родил "етнически" БЪЛГАРИН!!!
Последни новини