МОН финансира пилотна програма за влизане на IT бизнеса в училище

Пилотната програма „Мотивирани учители“, насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии. ще реализира Министерството на образованието и науката, съобщи заместник-министърът Таня Михайлова. За финансирането на проекта, Министерството е заделило 1,7 милиона лева.

В пилотната програма ще бъдат включени в обучение по приоритетните области 100 специалисти. Още 100 действащи преподаватели ще получат допълнителна квалификация за учители по математика, физика, информатика, природни науки в основното образование, информационни технологии, чужд език и религия.

Заместник-министър Михайлова посочи, че по един от модулите на програмата ще бъде сформиран „корпус“ от 80 педагози, които да бъдат изпращани в училища, в които има ученици с обучителни затруднения.

Общо 17 национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование през тази година чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции.

За изпълнението им са предвидени общо близо 76 милиона лева от държавния бюджет.

Четири ще бъдат изцяло новите програми. Освен „Мотивирани учители“, „ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми“, „Иновации в действие“ и „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“.

По Национална програма „Квалификация“ фокусът на тазгодишните обучение ще бъде върху развиване на уменията за иновативност, новаторство, лидерство, образование и цифрови технологии и образователни изследвания.

Един милион лева са осигурени за възможности за стажове на учители в IT фирми и за ранно кариерно ориентиране на ученици от 1 до 10 клас в областта на информационните технологии.

По програмата „IT фирми в училища и учители в IT фирми” представители на бизнеса ще могат да се включват в обучението по определени теми и уроци, както и да провеждат семинари за популяризиране на технологиите сред децата.

В същото време учителите ще могат да преминават кратки стажове в IT компании, да се включват в техни проекти и така да повишават познанията и квалификацията си, подчерта Таня Михайлова.

По думите й учениците, които вече втора година се обучават по професия „Приложен програмист“ ще могат да докажат знанията и уменията си.

Новата програмата „Иновации в действие“ е с бюджет над 1,5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си, както и с такива, които желаят да станат иновативни. Очаква се да се включат 580 училища. Сред условията е всяко да определи група от осем учители и ученици, които да демонстрират иновацията си в партньорското училище.

По програмата ще бъде създадена платформа за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училищата-партньори - презентации, видеофилми, книжни издания и електронни уроци.

Програмата “Заедно с грижа за ученика“ има за цел да подпомогне плавния преход между детската градина и първи клас и между началния и прогимназиалния етап на основно образование.

По нея ще се подпомага екипната работа по планиране и провеждане на съвместни уроци между началните и прогимназиалните учители, както и подготовката на материали, улесняващи прехода от детската градина в училище и от IV към V клас.

Предвидена е и сума, чрез която общините ще финансират транспортни разходи на деца и ученици до детски градини и училища, ще развиват чрез обмен добрите практики между учителите, и работата с родителите. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родителите за съвместно възпитание.

Разширява се обхватът на програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, по която са планирани средства за провеждането на изнесени уроци освен в музеите, и в други културни институции – театри, галерии, както и посещения на музикални събития.

Заместник-министър Таня Михайлова отбеляза, че с бюджетът на програмата - 2 млн. лв., ще се оборудват лаборатории за експериментална работа по природни науки. През тази година ще бъдат отпуснати средства за модернизация на материалната база, специализирано оборудване и дидактически средства за терапия и рехабилитация на деца в Центровете за специална образователна подкрепа.

По програмата за подготовка и провеждане на ученическите олимпиади и състезания са предвидени 3,2 млн.лева. Бюджетът е увеличен, за да се привлекат представители на университетите и БАН в подготовката на учениците. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини