31 °C

До 20 % онлайн обучение, но само за иновативните училища

Възможността да провеждат до 20 % от учебните си часове онлайн ще имат само училищата с одобрен проект за иновации за тази година. Занятията през интернет няма да са възможни за всички, а само за учениците след четвърти клас. И това обаче няма да е безусловно, тъй като тези училища ще трябва да докажат, че  обучението дистанционно води до добри резултати и няма отпадане на ученици.

Това съобщи на брифинг днес просветният министър Красимира Вълчев. Той уточни, че тази възможност е все още на етап предложение на МОН и е част от регламентирането на онлайн обучението, като една от основните три промени, готвени в Закона за предучилищното и училищното образование.

А една от мотивациите за това е да се избегне твърде ранното започване или твърде късното приключване на присъствения ден за учениците, които учат на две смени, например. Освен това проучване на МОН показва, че ранното ставане за училище е демотивиращо за много от учениците.

„Според Министерството на науката и образованието присъственото обучение е най-добро, както и прякото взаимодействие с учителите, но днешните ученици учат много повече през дигиталните технологии, затова трябва да се намери баланса между прякото и електронното обучение“, посочи министър Вълчев.

Това дали да провеждат 20 % от обучението си дистанционно през интернет ще е решение на педагогическите колективи, а не наложено от Министерството, уточни още той.

В Хасковска област обявените за иновативни училища за учебната 2019 /2020 година са 12.

Според директорката на едно от тях -ОУ „ Св. Климент Охридски“ в Хасково Гинка Райчева идеята за провеждането на част от учебния план онлайн е добра. Тя коментира, че в интернет пространството могат да се изместят иновативните часове например, при които на учениците преподава повече от един учител.  

„По този начин ще се спестят много ресурси. По-малко преподаватели ще могат да обхващат по-голям брой деца“, посочи Гинка Райчева. Според нея 20 % възможност за онлайн учебни часове могат да се разпределят и за цели учебни дни. „Така например всеки петък на месеца може да бъде определен за учене онлайн. Този метод се прилага от много фирми на запад - определи дни работиш от офиса, а останалите от дома си, и анализите показват доста добри резултати-повишаване на работоспособността на хората. Така че вероятно същата логика ще даде добри резултатите и при учениците“, смята Гинка Райчева. За замяна на първия присъствен час с онлайн учебен обаче тя не смята, че ще има ефективност.

Според директорката на Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково Донка Станчева да се предава отчасти онлайн ще се възприеме добре и от учениците в гимназиален етап. „ Тази гъвкавост ще даде повече възможности и за учениците, и за преподавателите. Одобрявам идеята на МОН, защото в крайна сметка ще става въпрос и за физическо  присъствие в училище и така няма да се губи живият контакт между преподавателите и самите ученици.“

Част от тестовете също могат да бъдат провеждани в онлайн часовете- практика, която е дала добри резултатите по време на домашната карантина, смятат директорките от Хасково.

С приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование грипните и дървените ваканции остават в историята.

При подобни ситуации ще се учи онлайн, както беше по време на извънредното положение, отбеляза още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Третата промяна, за която той посочи, че ще се случи, засяга 4-годишните от детските градини. Те ще бъдат също обхванати в учебния процес.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Уч
  Учител
  13 -2
  09:44, 16 юни 2020
  Повръща ми се от такива коментари, че онлайн обучението е добро! Най - доброто за учениците е присъствената форма на обучение. Явно г-жа Гинка Райчева и г- жа Донка Станчева, а и другите подкрепящи тази безумна идея искат да усвоят някакви средства или се натягат пред инспектората и министерството.
  Чрез онлайн обучението качеството на образованието ще се понижава. Ще се бълва брак! Самите ученици искат да си ходят на училище и казват, че когато са очи в очи с преподавателите разбират повече предадения материал.
  Явно някой не искат да има будни и образовани млади хора.
 • 2
  Ун
  Унищожават образованието
  15 0
  10:40, 16 юни 2020
  Първо отпаднаха предметите „История” и „Родинознание” и децата учат разни безродни „Човек и общество” или „Свят и личност”. И вътре нищо ни за Левски, ни за Ботев… Бенковски до 7 клас не се споменава и веднъж! Хвърковатата му чета е изхвърчала в миналото, както изхвърчаха „История славяноболгарска” и „Записките по българските въстания”…
  По „Български език” освен, че вече няма да се учи Вазовата „Родна реч”, но и отдавна не се учи нищо „българско и родно”! Днешното 10-годишно българче не знае наизуст нито едно стихотворение! Модерната българска памет не се хаби за овехтели стихове за вехти войводи… Разлистете учебника по Български език за 4-и клас – вътре няма нито 1 ред от Вазов или Ботев! Нито един!!! Нито за някой войвода или поне за някой български обичай. Децата четат за Мистър Крокотак, за „урок по магии”, за Барон Мюнхаузен… Разбира се, има някаква „Трапезна песен”… И на 110 стр. нито дума за миналото, за българското…
  Абе едно Елин-пелиново „чохено контошче” няма, да не говорим за Баба Тонка!… Но пък на стр. 7 се кипри следното важно произведение: „Гламчо цървули си купи нови.” Ей това станахме българите вече: гламчовци с нови западни цървули. Естествената мечта на тези цървули е да крачнат извън българските земи, някъде навън, където по-лесно се купуват нови цървули… Няма съмнение, че всичко това става факт заради много некадърност и най-сърдечна глупост. Т. нар. „Модернизация” (в образованието, но не само) се прави най-често от чели-недочели модерници, за които всичко вносно и западно е модерно, а всичко наше и домашно мирише на „лук и вкиснало”
  ако някой все още си спомня стиховете на Вапцаров…
 • 3
  Че
  Четяща
  10 0
  11:04, 16 юни 2020
  Повечето коментари в интернет за обучението в електронна среда в са силно негативни. Майки и бащи наричат инициативата "пореден абсурд", "глупости", безумие" и дори "върхът на простотията". "Ужас! Полудяваме ли вече. Оставете децата да растат щастливи", казва майка във фейсбук групата За качествена и иновативна образователна система. "Да се смее ли, да плаче ли човек при тази реалност?!?!?!?! То това на нищо не прилича!!!", подкрепя я друг родител. Психолози твърдят, че от онлайн обучението децата се А социализират. Сигурно от седене у дома съм полудяла!", възмущава се ученичка след изолацията от Ковид19.Та дори това е много! Освен това всеки родител знае че тези устройства вредят на зрението. Повечето ученици вече са с очила.
 • 4
  Дд
  дд
  0 0
  11:13, 18 юни 2020
  Аз съм на мнение,че ОНЛАЙН образованието е подходящо за българчетата.Те и сега не учат нищо.Учебниците и програмите отдавна са боклук.Сега няма да се харчат пари за сгради и учители.Гледай си клипчите и до там.Защо да се дават грешни пари за заплати,лелки,директори и т.н.
  Както знаете целта на нашето образование е да възпита добри европейски граждани,които да обичат мигранти и да не избиват негри.Изучаването на история и литература води до расизъм.
  Вземете германските програми!Там в учебните програми е залегнало да се обичат мигрантите и ума уроци за ползата от миграцията.Учителите масово са подготвени от фондации и това обяснява,че почти 50 процента от учениците подкрепят ЗЕЛЕНИТЕ,която е партията в Бундестага,която е за БЕЗГРАНИЧНО наливане на мигранти в ЕС.

  Разбира се,в германските порограми е залегнала и омразата към нацизма,който е създаден от бялата раса.Т.е. на белите германци им се внушава,че са виновни за страданието на целият свят.
  Доказателството за ефикитвността на такива учебни програми виждаме в САЩ,Великобритания,Германия,където много немигранти се включиха в антирасистките протести и започнаха да събарят паметници.

  Оксфор обяви,че ще прочистки библиотеките си от расистка литература.Речника Уебстер в САЩ промени дефиницията си за расизъм и новото значение е,че само белите могат да са расисти,

  И в този дух ние нямаме нужда от образование и училища в класическият смисъл,както нямаме нужда вече от соца.В новата дигитална ера е достатъчно да се консумира материал изготвен от НПОта под формата на видеа.За щастие забавеният закон за детето вече е в сила и ако не спазвате правилата детето ви ще бъде отнето.
  Нали не искате да се връщаме във времената,когато имаше физ. зарядка,зубрене на стихчета,нямаше банани и кока кола!!! Само ЕС!

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини