1 °C

До 20 % онлайн обучение, но само за иновативните училища

Възможността да провеждат до 20 % от учебните си часове онлайн ще имат само училищата с одобрен проект за иновации за тази година. Занятията през интернет няма да са възможни за всички, а само за учениците след четвърти клас. И това обаче няма да е безусловно, тъй като тези училища ще трябва да докажат, че  обучението дистанционно води до добри резултати и няма отпадане на ученици.

Това съобщи на брифинг днес просветният министър Красимира Вълчев. Той уточни, че тази възможност е все още на етап предложение на МОН и е част от регламентирането на онлайн обучението, като една от основните три промени, готвени в Закона за предучилищното и училищното образование.

А една от мотивациите за това е да се избегне твърде ранното започване или твърде късното приключване на присъствения ден за учениците, които учат на две смени, например. Освен това проучване на МОН показва, че ранното ставане за училище е демотивиращо за много от учениците.

„Според Министерството на науката и образованието присъственото обучение е най-добро, както и прякото взаимодействие с учителите, но днешните ученици учат много повече през дигиталните технологии, затова трябва да се намери баланса между прякото и електронното обучение“, посочи министър Вълчев.

Това дали да провеждат 20 % от обучението си дистанционно през интернет ще е решение на педагогическите колективи, а не наложено от Министерството, уточни още той.

В Хасковска област обявените за иновативни училища за учебната 2019 /2020 година са 12.

Според директорката на едно от тях -ОУ „ Св. Климент Охридски“ в Хасково Гинка Райчева идеята за провеждането на част от учебния план онлайн е добра. Тя коментира, че в интернет пространството могат да се изместят иновативните часове например, при които на учениците преподава повече от един учител.  

„По този начин ще се спестят много ресурси. По-малко преподаватели ще могат да обхващат по-голям брой деца“, посочи Гинка Райчева. Според нея 20 % възможност за онлайн учебни часове могат да се разпределят и за цели учебни дни. „Така например всеки петък на месеца може да бъде определен за учене онлайн. Този метод се прилага от много фирми на запад - определи дни работиш от офиса, а останалите от дома си, и анализите показват доста добри резултати-повишаване на работоспособността на хората. Така че вероятно същата логика ще даде добри резултатите и при учениците“, смята Гинка Райчева. За замяна на първия присъствен час с онлайн учебен обаче тя не смята, че ще има ефективност.

Според директорката на Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково Донка Станчева да се предава отчасти онлайн ще се възприеме добре и от учениците в гимназиален етап. „ Тази гъвкавост ще даде повече възможности и за учениците, и за преподавателите. Одобрявам идеята на МОН, защото в крайна сметка ще става въпрос и за физическо  присъствие в училище и така няма да се губи живият контакт между преподавателите и самите ученици.“

Част от тестовете също могат да бъдат провеждани в онлайн часовете- практика, която е дала добри резултатите по време на домашната карантина, смятат директорките от Хасково.

С приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование грипните и дървените ваканции остават в историята.

При подобни ситуации ще се учи онлайн, както беше по време на извънредното положение, отбеляза още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Третата промяна, за която той посочи, че ще се случи, засяга 4-годишните от детските градини. Те ще бъдат също обхванати в учебния процес.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Уч
  Учител
  13 -2
  09:44, 16 юни 2020
  Повръща ми се от такива коментари, че онлайн обучението е добро! Най - доброто за учениците е присъствената форма на обучение. Явно г-жа Гинка Райчева и г- жа Донка Станчева, а и другите подкрепящи тази безумна идея искат да усвоят някакви средства или се натягат пред инспектората и министерството.
  Чрез онлайн обучението качеството на образованието ще се понижава. Ще се бълва брак! Самите ученици искат да си ходят на училище и казват, че когато са очи в очи с преподавателите разбират повече предадения материал.
  Явно някой не искат да има будни и образовани млади хора.
 • 2
  Ун
  Унищожават образованието
  15 0
  10:40, 16 юни 2020
  Първо отпаднаха предметите „История” и „Родинознание” и децата учат разни безродни „Човек и общество” или „Свят и личност”. И вътре нищо ни за Левски, ни за Ботев… Бенковски до 7 клас не се споменава и веднъж! Хвърковатата му чета е изхвърчала в миналото, както изхвърчаха „История славяноболгарска” и „Записките по българските въстания”…
  По „Български език” освен, че вече няма да се учи Вазовата „Родна реч”, но и отдавна не се учи нищо „българско и родно”! Днешното 10-годишно българче не знае наизуст нито едно стихотворение! Модерната българска памет не се хаби за овехтели стихове за вехти войводи… Разлистете учебника по Български език за 4-и клас – вътре няма нито 1 ред от Вазов или Ботев! Нито един!!! Нито за някой войвода или поне за някой български обичай. Децата четат за Мистър Крокотак, за „урок по магии”, за Барон Мюнхаузен… Разбира се, има някаква „Трапезна песен”… И на 110 стр. нито дума за миналото, за българското…
  Абе едно Елин-пелиново „чохено контошче” няма, да не говорим за Баба Тонка!… Но пък на стр. 7 се кипри следното важно произведение: „Гламчо цървули си купи нови.” Ей това станахме българите вече: гламчовци с нови западни цървули. Естествената мечта на тези цървули е да крачнат извън българските земи, някъде навън, където по-лесно се купуват нови цървули… Няма съмнение, че всичко това става факт заради много некадърност и най-сърдечна глупост. Т. нар. „Модернизация” (в образованието, но не само) се прави най-често от чели-недочели модерници, за които всичко вносно и западно е модерно, а всичко наше и домашно мирише на „лук и вкиснало”
  ако някой все още си спомня стиховете на Вапцаров…
 • 3
  Че
  Четяща
  10 0
  11:04, 16 юни 2020
  Повечето коментари в интернет за обучението в електронна среда в са силно негативни. Майки и бащи наричат инициативата "пореден абсурд", "глупости", безумие" и дори "върхът на простотията". "Ужас! Полудяваме ли вече. Оставете децата да растат щастливи", казва майка във фейсбук групата За качествена и иновативна образователна система. "Да се смее ли, да плаче ли човек при тази реалност?!?!?!?! То това на нищо не прилича!!!", подкрепя я друг родител. Психолози твърдят, че от онлайн обучението децата се А социализират. Сигурно от седене у дома съм полудяла!", възмущава се ученичка след изолацията от Ковид19.Та дори това е много! Освен това всеки родител знае че тези устройства вредят на зрението. Повечето ученици вече са с очила.
 • 4
  Дд
  дд
  0 0
  11:13, 18 юни 2020
  Аз съм на мнение,че ОНЛАЙН образованието е подходящо за българчетата.Те и сега не учат нищо.Учебниците и програмите отдавна са боклук.Сега няма да се харчат пари за сгради и учители.Гледай си клипчите и до там.Защо да се дават грешни пари за заплати,лелки,директори и т.н.
  Както знаете целта на нашето образование е да възпита добри европейски граждани,които да обичат мигранти и да не избиват негри.Изучаването на история и литература води до расизъм.
  Вземете германските програми!Там в учебните програми е залегнало да се обичат мигрантите и ума уроци за ползата от миграцията.Учителите масово са подготвени от фондации и това обяснява,че почти 50 процента от учениците подкрепят ЗЕЛЕНИТЕ,която е партията в Бундестага,която е за БЕЗГРАНИЧНО наливане на мигранти в ЕС.

  Разбира се,в германските порограми е залегнала и омразата към нацизма,който е създаден от бялата раса.Т.е. на белите германци им се внушава,че са виновни за страданието на целият свят.
  Доказателството за ефикитвността на такива учебни програми виждаме в САЩ,Великобритания,Германия,където много немигранти се включиха в антирасистките протести и започнаха да събарят паметници.

  Оксфор обяви,че ще прочистки библиотеките си от расистка литература.Речника Уебстер в САЩ промени дефиницията си за расизъм и новото значение е,че само белите могат да са расисти,

  И в този дух ние нямаме нужда от образование и училища в класическият смисъл,както нямаме нужда вече от соца.В новата дигитална ера е достатъчно да се консумира материал изготвен от НПОта под формата на видеа.За щастие забавеният закон за детето вече е в сила и ако не спазвате правилата детето ви ще бъде отнето.
  Нали не искате да се връщаме във времената,когато имаше физ. зарядка,зубрене на стихчета,нямаше банани и кока кола!!! Само ЕС!

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини