Ще се вдигне ли цената на водата в Димитровград?

На днешното заседание на ОбС се повдигна въпроса за цената на водата в града, кметът Иво Димов заяви, че най-вероятно към края на година ще се наложи цетата да се увеличи.

Разходите на ВиК-Димитровград нарастват и поради тази причина ще се наложи да се повиши и цената на водата, която в момента е една от най-ниските в България, според кмета Иво Димов. По-високите разходи са поради увеличение на цената на ел. енергията, на минималната заплата и др. В момента над 85% от разходите на дружеството са за фонд работна заплата, което е стряскащо, заяви  Димов. Една от мерките, които се предприемат, са освобождаване на част от персонала на ВиК, за което са се договорили управителът на ВиК инж. Петко Ангелов и кметът Иво Димов, преди предприятието меко казано да закъса. Предвижда се освобождаването на 6-7 души, но не по причина, че са излишни, а защото трабва да се компенсират по-високите разходи и постоянните приходи.  В момента не може да е каже с колко ще бъде повишена цената на водата в града, текат разговори между ДКЕВР, МРРБ и ВиК дружестовото, за да може да се стигне до решение и крайна цена.

Димитровградското ВиК е в процедура на косолидиране във ВиК асоциация Хасково от 2016 година, където трябва да се обединят всички дружества в областта, но поради различни спънки тази процедура все още не е приключила. Поради тази причина, местното дружество не може да предприема определени действия, което е в негово затруднение. В последните години Община Димитровград подменя подземните комуникации на водното дружество, когато се извършват ремонти на улици в града, за да не се наложи разкопаване след полагането на новия асфалт.

Общинският съветник Катя Панева повдигна въпроса, че щом АВиК-Хасково заработи, цената на водата в цялата Хасковска област ще трябва да се изравни, което неминуемо ще доведе до драстично поскъпване за димитроградчани, защото в момента цената на кубик вода в Димитровград е 1,86 лв., а в Хасково (най-големият град в областа) 3,00 лв.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Йо
    йокин
    7 0
    20:04, 31 яну 2019
    През изминалата година,имаше,авария,срещу''Бургелов'',минавайки оттам,с велосипед,работещия,по отстраняване,на аварията(хасковлия),ме викна да ми покаже,от каква тръба,пием вода.Тръбата бе с диаметър,Фи100,а ВЪТРЕШНИЯ РАЗМЕР,БЕ СТАНАЛ,Фи20,30.Имаше обилно,количество,РЪЖДА,щото,тръбите,не са сменяни,от строежа на града,тъй,че дигайте цената,по-бързо,ще ни довършите.
Последни новини