Чешкият премиер милионер разследван от ЕК за конфликт на интереси

Чешкият премиер милионер Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в страната си, може да стане първият европейски политик, засегнат от новата европейска процедура срещу конфликта на интереси.

Бабиш все още е собственик на конгломерата "Агроферт" с дейност в химическата индустрия, хранително-вкусовата промишленост и медиите), според подновените обвинения срещу него. Конгломератът е бил прехвърлен формално от премиера на доверителни фондове в съответствие със законовите изисквания. Но процедура, начало на която поставят миналата година антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" и от опозиционната Партия на пиратите, подновява обвиненията.

"Агроферт" получава средства от европейски фондове, от чешки фондове и изпълнява обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези операции и те трябва да бъдат преустановени", казва ръководителят на чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" Давид Ондрачка пред FP.

Премиерът вече е обект на разследване за предполагаемо незаконно получаване на европейски субсидии, свързано с хотелския му комплекс "Щъркелово гнездо". Бабиш отхвърли всички обвинения и заяви, че това е "клеветническа кампания" на политическите му опоненти.

"Трансперънси интернешънъл" и Партията на пиратите са отправили питане до Европейската комисия дали "Агроферт" има право да получава европейски средства, ако Бабиш продължава де факто да контролира компанията. Те са подали и жалба в кметството на Черношице, недалеч от Прага, където е постоянният адрес на Бабиш, с твърдението, че той нарушава чешкия закон за конфликтите на интереси в качеството си на собственик на медии. 

Отговорът на юристи на ЕС в станал достояние на обществеността документ е, че правителствени служители нямат право да се ползват от субсидиите на ЕС, предназначени за обществата, които управляват.

Комисията е спряла субсидиите за "Агрофорт". Нейни експерти извършват одит на въпросните компании. Окончателното решение на Комисията се очаква през април. Тя ще провери и субсидиите, предоставени на чешката компания от 2014 г., в който период Бабиш бе финансов министър в правителство начело със социалдемократите.

"Трансперънси интернешънъл" използва и данните, намерени в регистрите за действителна собственост, въведени миналата година от ЕС, за да се бори срещу прането на пари. Терминът "действителна собственост" се отнася за хора, които имат права върху капитали, въпреки че капиталите юридически принадлежат на другиго.

Според Ондрачка "можем да кажем, че ЕС съфинансира един олигарх, който печели поредица от избори в страна членка".

Това е първият голям случай след влизането в сила на директивата, въвела по-строги правила за конфликтите на интереси, коментира независимият политически анализатор Иржи Пехе.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини