ЕК ограничи фондовете на Чехия заради премиера Бабиш

Европейската комисия съобщи, че е изпратила предупредително писмо до Чехия да не търси възстановяване на средства от еврофондовете, докато не изпълни препоръките за укрепване на контрола за разходването им, съобщи неин говорител в понеделник.

Мярката идва, след като разследвания на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и на Европейската комисия установиха конфликт на интереси при чешкия премиер Андрей Бабиш.

Чехия е информирана, че не трябва да изпраща за фактури по европейски проекти за плащане от европейския бюджет, които засягат бенефициенти с холдингови структури на управление. Причината е, че контролните системи не засичат конфликт на интереси при такива компании, обясни говорителят. Така европроектите от такива изпълнители ще се финансират изцяло за сметка на чешкия бюджет.

Говорителят не уточни за каква сума става въпрос и колко компании и проекти ще бъдат засегнати, но заяви, че става въпрос за всички плащания по Европейския социален фонд и по Европейския фонд за регионално развитие, които са свързани с компании, управлявани от доверителни фондове.

"Докато не бъдат направени системи подобрения и не бъдат изпълнени всички препоръки от одита от 2019 г., сме предупредили чешките власти да не изпращат искания за плащания", заяви говорителят на Еврокомисията.

ОЛАФ установи, че Андрей Бабиш е прехвърлил на доверителни тръстове своята мегакомпания "Агроферт", но е продължил да има контрол върху управлението й и след като е поел премиерския пост през 2017 г. Компанията е един от най-големите получатели на европейски средства.

По-рано правителството в Прага заяви, че ще покрие с национални средства плащанията, а Европейската комисия - че Чехия не е искала пари от европейски фондове, дължими към "Агроферт", така че евробюджетът не е бил ощетен от неправилно боравене с европейските пари.

През юни Европейският парламент призова с резолюция Еврокомисията "да обърне внимание на нарушенията на върховенството на правото в Чехия" и да не допуска компании на Бабиш до европейските фондове. Чешката полиция поиска от прокуратурата да предяви обвинения на Бабиш по разследване, което съдържа 34 хил. страници. Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши също работи по случая.

"Агроферт" е петата по големина компания в Чехия и оперира в земеделието, хранителната, химическата промишленост, има собственост в енергетиката, дърводобива и в медии

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини