21 °C

ОУ "Васил Левски" почетоха патронния си празник

  На 19 февруари, димитровградското ОУ "Васил Левски" празнува своя патронен празник, в деня на общоградските чествания в памет на Апостола на свободата.

  Под звуците на националния химн в изпълнение на градския Забавно-духов оркестър, бе издигнат националния трибагреник от войници на почетната рота от хасковското поделение 52740.

  Словото изнесе директорът на училището Антон Иванов. „С гибелта на Васил Иванов Кунчев започва безсмъртието на Апостола на свободата. Светиня, чието име излъчва толкова много позитивна енергия, светлина и вяра на българите, както в националните ни добродетели, така и в тяхното бъдеще. Пожелавам на учители, учениците и служителите в училището всеотдайност в работата и учението, за да се множат и в бъдеще успехите ни във времето!”, заяви Иванов.

  Следващия изнесъл реч пред учениците на празнуващото училище и събралите се граждани, бе кметът на Димитровград Иво Димов. „След 146 години думите на Апостола звучат актуално и днес. Провокират ни и ни карат да се замислим дали сме достойни за тях. Във времена на рушене на морални ценности и устои, заветите на Апостола са разковничето за това България да я има и формула за успех за единение на нацията. Дълбок поклон пред паметта и саможертвата на Васил Левски”, изтъкна кметът. Той поднесе поздравите си към учениците, учителите и служителите в училището. „Следвайте идеалите и заветите на Левски, работете, развивайте се и бъдете все така успешни”, заяви Димов. Приветствие към ученици и учители отправи и председателката на ОбС Гергана Кръстева.

  Последва рецитал със стихове, посветени на Левски в изпълнение на деца от училището.

  Малко от незабравимите мисли на Васил Левски:

  „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

  „Днешният век е век на свободата.“

  „И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

  „Интригата спира хода на народната работа.“

  „На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.“

  „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.“

  „Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори.“

  „Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа.“

  „Оръжие, оръжие и пак оръжие. “

  „Дела трябват, а не думи.“

  „Техните милиони жълтици нека си бъдат техни!“

  „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

  “Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.“

  „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“

  „Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.“

  „За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“

  „Най-много са виновни чорбаджиите.“

  „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

  „Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.“

  „Решили сме се вече — или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!“


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019

  Случаен виц

  Последни новини