4 °C

ОУ "Васил Левски" почетоха патронния си празник

  На 19 февруари, димитровградското ОУ "Васил Левски" празнува своя патронен празник, в деня на общоградските чествания в памет на Апостола на свободата.

  Под звуците на националния химн в изпълнение на градския Забавно-духов оркестър, бе издигнат националния трибагреник от войници на почетната рота от хасковското поделение 52740.

  Словото изнесе директорът на училището Антон Иванов. „С гибелта на Васил Иванов Кунчев започва безсмъртието на Апостола на свободата. Светиня, чието име излъчва толкова много позитивна енергия, светлина и вяра на българите, както в националните ни добродетели, така и в тяхното бъдеще. Пожелавам на учители, учениците и служителите в училището всеотдайност в работата и учението, за да се множат и в бъдеще успехите ни във времето!”, заяви Иванов.

  Следващия изнесъл реч пред учениците на празнуващото училище и събралите се граждани, бе кметът на Димитровград Иво Димов. „След 146 години думите на Апостола звучат актуално и днес. Провокират ни и ни карат да се замислим дали сме достойни за тях. Във времена на рушене на морални ценности и устои, заветите на Апостола са разковничето за това България да я има и формула за успех за единение на нацията. Дълбок поклон пред паметта и саможертвата на Васил Левски”, изтъкна кметът. Той поднесе поздравите си към учениците, учителите и служителите в училището. „Следвайте идеалите и заветите на Левски, работете, развивайте се и бъдете все така успешни”, заяви Димов. Приветствие към ученици и учители отправи и председателката на ОбС Гергана Кръстева.

  Последва рецитал със стихове, посветени на Левски в изпълнение на деца от училището.

  Малко от незабравимите мисли на Васил Левски:

  „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

  „Днешният век е век на свободата.“

  „И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

  „Интригата спира хода на народната работа.“

  „На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.“

  „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.“

  „Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори.“

  „Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа.“

  „Оръжие, оръжие и пак оръжие. “

  „Дела трябват, а не думи.“

  „Техните милиони жълтици нека си бъдат техни!“

  „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

  “Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.“

  „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“

  „Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.“

  „За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“

  „Най-много са виновни чорбаджиите.“

  „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

  „Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.“

  „Решили сме се вече — или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!“

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  14 дек 2019
  Последни новини