Опърпани и неправилно поставени знамена в димитровградско село за националнен празник - какво е състоянието в останалите села?

    В дните за честване на един от най-големите патриотични празници, в който почитаме паметта на Апостола на свободата - Васил Левски и 2 седмици преди отбелязването на Националния празник на България за 141-вата годишнина от Освобождението на България от турско робство, село Ябълково ни посрещна с опърпани знамена.

    На пилони, поставени от кмета на селото, изработени и монтирани за негова сметка - по негови думи, гордо се извисяват занемарените и неугледни знамена -  българският трибагреник, знамето с герба на Димитровград и това на Европейския съюз. Кметът на село Ябълково, Костадин Атанасов, заяви пред нас, че българският флаг и знамето на Европейския съюз били поставени скоро, но атмосферните условия ги били повредили, а със знаме на Димитровград не можел да се снабди, защото местната администрация не му предоставя такова, а той няма от къде да го поръча.

    Направиме бърза проверка в интернет и веднага попаднахме на сайт, от които може да се поръча и знамето на Димитровград, което ще струва между 40 и 50 лева, в зависимост от захвата и капсите.

    Протоколът за поставяне на знамената е нарушен в село Ябълково, защото българското знаеме трябва да бъде по средата на другите две, на така нареченото почетно място, при наличието на три знамена. За поставянето на българското знаме има правила, описани в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България,  чл.21:

    Чл. 21. (1) При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
    (2) При издигане знамената на няколко държави националното знаме на Република България се поставя в средата, ако броят на останалите знамена е четен, или в началото и в края на реда, ако броят на останалите знамена е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука.
    (3) При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
    Знамето на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
    Според правителствения сайт за Институционална идентичност на българската държавна администрация, "Знамето на Република България винаги трябва да бъде чисто и с ненарушена цялост, в изряден външен вид. То се издига при честването на националните празници на Република България. Издигането винаги се прави от двама души, като внимателно се придържа, без да се допуска падането му на земята."
     
    Направихме обиколка в още 5 димитровградски села, за да проверим в какво състояние са знамената преди Националния празник 3 март.
    В село Крум знамената са поставени на стълб на уличното осветление и не са подредени правилно, но са в добро състояние, здрави и чисти.
    Следващото село, което посетихме беше Добрич, където знамената бяха поставено правилно на пилони пред кметство и в добро състояние.
    Посетихме село Крепост, където също знамената бяха поставени правилно, макар и там да нямаше знаме на Димитровград, почетното място в ляво бе правилно отредено на българския трибагреник.
    В село Черногорово, знамената пред кметството бяха здрави и отново почетното място бе отредено на българското знаме в средата.
    Последното посетено от нас село беше Воден, като и там знамената бяха в добро състояние.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ti
      Titi
      7 0
      19:46, 19 фев 2019

      Стамота, това е гавра с националното знаме. За какви ли не глупости давата сумати пари а 100 лева за знамена нямат. Това е патриотизма в БЪЛГАРИЯ, само на думи и на маса след солидно количество алкохол.

    • 2
      На
      Наблюдател
      8 -1
      21:45, 19 фев 2019
      Миналата година се опитах да преброя колко знамена има по блоковете на 3-март. Видях по-малко от 50. Би трябвало на всяка тераса да има българско знаме поне на ключови дати: 3-ти март, 6-ти септември, 22 -ри септември, 24-ти май, 2-ри юни, 1-ви ноември. Аз знаменцето го държа целогодишно навън! Подменям го един път в годината, защото избелява и се прокъсва от слънцето и вятъра.
    • 3
      Йо
      йокин
      0 -1
      20:40, 21 фев 2019
      Не съм съгласен,на всяка тераса,да имабългарско знаме.
      • Ти
        тити
        1 0
        16:41, 22 фев 2019

        Не знам, защо не си съгласен, но и няма :) Огледай града и сигурно ще има на 1% от терасите.

    Последни новини