2 °C

Опърпани и неправилно поставени знамена в димитровградско село за националнен празник - какво е състоянието в останалите села?

  В дните за честване на един от най-големите патриотични празници, в който почитаме паметта на Апостола на свободата - Васил Левски и 2 седмици преди отбелязването на Националния празник на България за 141-вата годишнина от Освобождението на България от турско робство, село Ябълково ни посрещна с опърпани знамена.

  На пилони, поставени от кмета на селото, изработени и монтирани за негова сметка - по негови думи, гордо се извисяват занемарените и неугледни знамена -  българският трибагреник, знамето с герба на Димитровград и това на Европейския съюз. Кметът на село Ябълково, Костадин Атанасов, заяви пред нас, че българският флаг и знамето на Европейския съюз били поставени скоро, но атмосферните условия ги били повредили, а със знаме на Димитровград не можел да се снабди, защото местната администрация не му предоставя такова, а той няма от къде да го поръча.

  Направиме бърза проверка в интернет и веднага попаднахме на сайт, от които може да се поръча и знамето на Димитровград, което ще струва между 40 и 50 лева, в зависимост от захвата и капсите.

  Протоколът за поставяне на знамената е нарушен в село Ябълково, защото българското знаеме трябва да бъде по средата на другите две, на така нареченото почетно място, при наличието на три знамена. За поставянето на българското знаме има правила, описани в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България,  чл.21:

  Чл. 21. (1) При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
  (2) При издигане знамената на няколко държави националното знаме на Република България се поставя в средата, ако броят на останалите знамена е четен, или в началото и в края на реда, ако броят на останалите знамена е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука.
  (3) При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
  Знамето на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
  Според правителствения сайт за Институционална идентичност на българската държавна администрация, "Знамето на Република България винаги трябва да бъде чисто и с ненарушена цялост, в изряден външен вид. То се издига при честването на националните празници на Република България. Издигането винаги се прави от двама души, като внимателно се придържа, без да се допуска падането му на земята."
   
  Направихме обиколка в още 5 димитровградски села, за да проверим в какво състояние са знамената преди Националния празник 3 март.
  В село Крум знамената са поставени на стълб на уличното осветление и не са подредени правилно, но са в добро състояние, здрави и чисти.
  Следващото село, което посетихме беше Добрич, където знамената бяха поставено правилно на пилони пред кметство и в добро състояние.
  Посетихме село Крепост, където също знамената бяха поставени правилно, макар и там да нямаше знаме на Димитровград, почетното място в ляво бе правилно отредено на българския трибагреник.
  В село Черногорово, знамената пред кметството бяха здрави и отново почетното място бе отредено на българското знаме в средата.
  Последното посетено от нас село беше Воден, като и там знамената бяха в добро състояние.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ti
   Titi
   6 0
   19:46, 19 фев 2019

   Стамота, това е гавра с националното знаме. За какви ли не глупости давата сумати пари а 100 лева за знамена нямат. Това е патриотизма в БЪЛГАРИЯ, само на думи и на маса след солидно количество алкохол.

  • 2
   На
   Наблюдател
   8 -1
   21:45, 19 фев 2019
   Миналата година се опитах да преброя колко знамена има по блоковете на 3-март. Видях по-малко от 50. Би трябвало на всяка тераса да има българско знаме поне на ключови дати: 3-ти март, 6-ти септември, 22 -ри септември, 24-ти май, 2-ри юни, 1-ви ноември. Аз знаменцето го държа целогодишно навън! Подменям го един път в годината, защото избелява и се прокъсва от слънцето и вятъра.
  • 3
   Йо
   йокин
   0 -1
   20:40, 21 фев 2019
   Не съм съгласен,на всяка тераса,да имабългарско знаме.
   • Ти
    тити
    1 0
    16:41, 22 фев 2019

    Не знам, защо не си съгласен, но и няма :) Огледай града и сигурно ще има на 1% от терасите.

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини