21 °C

Опърпани и неправилно поставени знамена в димитровградско село за националнен празник - какво е състоянието в останалите села?

  В дните за честване на един от най-големите патриотични празници, в който почитаме паметта на Апостола на свободата - Васил Левски и 2 седмици преди отбелязването на Националния празник на България за 141-вата годишнина от Освобождението на България от турско робство, село Ябълково ни посрещна с опърпани знамена.

  На пилони, поставени от кмета на селото, изработени и монтирани за негова сметка - по негови думи, гордо се извисяват занемарените и неугледни знамена -  българският трибагреник, знамето с герба на Димитровград и това на Европейския съюз. Кметът на село Ябълково, Костадин Атанасов, заяви пред нас, че българският флаг и знамето на Европейския съюз били поставени скоро, но атмосферните условия ги били повредили, а със знаме на Димитровград не можел да се снабди, защото местната администрация не му предоставя такова, а той няма от къде да го поръча.

  Направиме бърза проверка в интернет и веднага попаднахме на сайт, от които може да се поръча и знамето на Димитровград, което ще струва между 40 и 50 лева, в зависимост от захвата и капсите.

  Протоколът за поставяне на знамената е нарушен в село Ябълково, защото българското знаеме трябва да бъде по средата на другите две, на така нареченото почетно място, при наличието на три знамена. За поставянето на българското знаме има правила, описани в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България,  чл.21:

  Чл. 21. (1) При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
  (2) При издигане знамената на няколко държави националното знаме на Република България се поставя в средата, ако броят на останалите знамена е четен, или в началото и в края на реда, ако броят на останалите знамена е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука.
  (3) При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.
  Знамето на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
  Според правителствения сайт за Институционална идентичност на българската държавна администрация, "Знамето на Република България винаги трябва да бъде чисто и с ненарушена цялост, в изряден външен вид. То се издига при честването на националните празници на Република България. Издигането винаги се прави от двама души, като внимателно се придържа, без да се допуска падането му на земята."
   
  Направихме обиколка в още 5 димитровградски села, за да проверим в какво състояние са знамената преди Националния празник 3 март.
  В село Крум знамената са поставени на стълб на уличното осветление и не са подредени правилно, но са в добро състояние, здрави и чисти.
  Следващото село, което посетихме беше Добрич, където знамената бяха поставено правилно на пилони пред кметство и в добро състояние.
  Посетихме село Крепост, където също знамената бяха поставени правилно, макар и там да нямаше знаме на Димитровград, почетното място в ляво бе правилно отредено на българския трибагреник.
  В село Черногорово, знамената пред кметството бяха здрави и отново почетното място бе отредено на българското знаме в средата.
  Последното посетено от нас село беше Воден, като и там знамената бяха в добро състояние.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ti
   Titi
   6 0
   19:46, 19 фев 2019

   Стамота, това е гавра с националното знаме. За какви ли не глупости давата сумати пари а 100 лева за знамена нямат. Това е патриотизма в БЪЛГАРИЯ, само на думи и на маса след солидно количество алкохол.

  • 2
   На
   Наблюдател
   8 -1
   21:45, 19 фев 2019
   Миналата година се опитах да преброя колко знамена има по блоковете на 3-март. Видях по-малко от 50. Би трябвало на всяка тераса да има българско знаме поне на ключови дати: 3-ти март, 6-ти септември, 22 -ри септември, 24-ти май, 2-ри юни, 1-ви ноември. Аз знаменцето го държа целогодишно навън! Подменям го един път в годината, защото избелява и се прокъсва от слънцето и вятъра.
  • 3
   Йо
   йокин
   0 -1
   20:40, 21 фев 2019
   Не съм съгласен,на всяка тераса,да имабългарско знаме.
   • Ти
    тити
    1 0
    16:41, 22 фев 2019

    Не знам, защо не си съгласен, но и няма :) Огледай града и сигурно ще има на 1% от терасите.

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини