11 °C

Тровят кучета, котета и птици в центъра на Димитровград - опасно ли е за нашите деца?

  През изминалата седмица излезе информация в социалните мрежи за натровени домашни кучета, които са разхождани из центъра на Димитровград.

  Направихме среща с потърпевши, чиито животни са били натровени. Стопанката на Бъди (голдън ретрийвър) сподели, че по време на раходка в района на парка пред градската библиотека миналия вторник (19 февруари), кучето внезапно се е почувствало зле. На следващия ден, стопанката на животинчето го е отвела във ветеринарна клиника, за да поставят диагноза и да започне лечение.

  Кучето е прието със сиптоми учестено дишане, загуба на апетит, скованост в походката. Ветиринарните лекари, които са се грижили за кучето, д-р Йотов и д-р Радева, поставят диагноза Obs. Polyarthritis. Кучето е отведено у дома, след което се влошава и на 21 февруари в клиниката променят диагнозата, със съмнение за отравяне поради новите сиптоми - лепкава слюнка, повръщане и стомашно растройство. Ден по-късно живтинчето започва да губи съзнание, да диша трудно и отказва да се храни, температурата му пада под нормалната 37 градуса на 36,2 градуса. На 23-ти новите симптоми на Бъди са висока тепература и зеленикав цвят на урината, коремът му се подува. Въпреки лечението, мъките на животното продължават и ден по-късно той се влошава още повече, езикът му има синкав оттенък, което е симптом на цианоза. След проведен ехографски преглед се установява, че е силно уголемен черният дроб - изпълва почти цялата коремна кухина, увеличен е и жлъчен мехур и възпалени бъбреци, което според лекарите показва отравяне с антифриз и пестициди (вероятно миша отрова). На 25-ти февруари, след 6 дена мъки, Бъди умира от задушаване в следствие от интоксикация.

  По време на разговора, стопанките на кучета споделиха за случаи на починали животни след разходка в парк "Марица", за изчезнали групи от свободни котки и множество измрели птици в централната част на Димитровград. Има потвърдени случаи на още 2 кучета, починали от натравяне през изминалата седмица, които са лекувани в друга клиника по ул. "Иван Вазов".

  Доктор Антония Радева сподели, че нейна позната, която живее на ул. Панорамен път, покрай парк "Пеньо Пенев", е разказала за случай, в който през миналата седмица в полунощ е видяла двама души, които не познавала и са се представили за лекари, да разпръскват бяло гранулирано вещество в периферията на парка, което по всяка вероятност е отрова за мишки, предполага лекарката.

  Трябва да се предприемат мерки от местните органи на реда и местна общинска администрация, коментираха стопанките на кучета, тази отрова се разхвърля в зелените площи, където си играят и нашите деца, те също могат да се натровят и да получат здравословни усложнения, ако осъществят контакт с нея.

  Дали си дава сметка човекът разхвърлял отровата, че в парковете и градинките си играят деца от всяка възраст и че те също са потенциални жертви на отровата? Дори тя да не може да допринесе за фатален изход при човек, може да нанесе сериозни последици за неговото здраве, коментираха стопанките на кучета. За сега са натровени само животни, но как да се чувстваме спокойни за здравето и живота на най-малките дечица, които непрестанно падат, стават, берат цветенца или пръчки от градинките и може да докоснат нещо, което е пропито с отрова, зададоха въпроса потърпевшите на отровените кучета.

  Днес стопанката на Бъди ще пусне жалба в полицията, като сподели, че има и заподозрян, който може да е разпръснал отрова в центъра на града, човек който често им е прави забележки и подвиквал по повод домашните им любимци. В Димитровград има назначен полицай, който е към звеното на така наречената ЗОО полиция, като за Хасковска област това са 10 души, обявиха от МВР в началото на миналата година.

  Под ударите на НК попадат хората, проявили жестокост към животно, довела до трайни увреждания за него или смърт, което може да бъде наказано с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

  Ако попаднете в ситуация, в която сте свидетел на жестокост към животни, отравяне или малтретиране, веднага се обадете на телефон 112, от където трябва да изпратят органите на реда, които да предотвратят или регистрират деянието.

  Обществото трябва да проявява нетърпимост към подобни деяния, категорични са потърпевшите стопани на отровените кучета. Те организират подписка, насочена към органите на реда, за да инициират по-сериозен контрол над подобни деяния. Подписката ще бъде поставена за сега в клиниката на д-р Радева, намираща се на бул. "Димитър Благоев" 7 от понеделник всеки, който обича животните и иска да подкрепи инициатива може да се подпише там.

  Собствениците на кучетасъщо имат и отговорности към обществото и към животните. Всички домашни кучета трябва да бъдат с паспорти и регистрирани в Общината, където се заплаща и годишен данък от 10 лева. В момента в Димитровград има регистрирани около 700 домашни любимци и още толкова и по селата в Общината. Задължение на собствениците е и да почистват след домашните си любимци и да спазват правила при извеждането им навън.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Хи
   Хинко
   7 0
   15:04, 2 мар 2019
   Обичам животните , не подкрепям никакво насилие или убийство на животно......Но , проблемите идват от това, че повечето собственици на домашни кучета ги пускат да тичат между хората в парковете , да си се изходят на тревата и не чистят след тях. Живея до парк , и съм видял ВЕДНЪЖ един човек да изчисти след куче. Същият водеше и малкото си дете , но го направи. Намордници на едри бойни породи , които и собствениците трудно удържат, май съм видял няколко пъти за години.
   Уважаеми, явно на някой му е дошло до гуша да настъпва кучешки лайна, да притичват едри кучета край него..............и е постъпил така. Спазвайте си правилата и и сигурно нещата няма да стигат до такива крайности! А на хвърлялият отрова , да му кажа ,не така не се решава никой проблем!
  • 2
   Ст
   Стелиян Николов
   3 -4
   16:35, 2 мар 2019
   И на мен ми е писнало от фасове, насрани памперси и бирени бутилки, ама не съм тръгнал да тровя майки и деца ... Като му е писнало от кучешки лайна - да ги изчисти!

   П.С: тровенето се извършва, организирано от общините, всяка година, пролет и есен!
  • 3
   На
   Наблюдател
   3 0
   12:31, 3 мар 2019
   Трябва да си има паркове за кучета, да се слага намордник на едрите породи, да се държат на каишка. Където хора и деца, не трябва да се мотаят и животни. Всеки да си знае мястото.
   Честит празник!
  • 4
   Йо
   йокин
   5 0
   12:55, 3 мар 2019
   В кв.Славянски,има 2(ДВЕ),места,определени за разхождане на дом.любимци.В дясно,от входа,на парк''Вапцаров'',и на ул.''Е.Станев''.Идете,вижте,колко,животни,се разхождат,в загражденията,колко извън тях.В загражденията5,6,а в парка,на стадиона10,20,и повече.
  • 5
   На
   Наблюдател
   4 0
   17:39, 3 мар 2019
   Ако има екополиция и ако си върши работата безкомпромисно, ще бъдат вкарани в пътя разхождачите на кучета! Не се спазват правилата за живеене в град: замърсява се, ремонти се правят по никое време, гърми се от заведения за щяло и нещяло. Когато си дошъл от село, трябва да минат няколко поколение, та човек да се пограждани!

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
  17 ное 2019
  Последни новини