На Сирни Заговезни: Чавги в Бряст, оратник и хамкане в Крепост

В община Димитровград на няколко места  на 10 март ще бъде отбелязан традиционният празник Сирни Заговезни.

Празникът ще започне от 16. 30ч. в село Бряст, където в читалището гостите ще могат да се насладят на фолклорна програма подготвена от НЧ „Пробуда“. В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии, ще направят празнично шествие със запалени факли от читалището до двора на църквата „Св. Иван Рилски“. Шествието ще бъде предвождано от най-малките жители на с. Бряст. В двора на църквата ще се пеят подходящи за празника песни около огъня и ще се хвърлят „Чавги“, които мъжете от селото са приготвяли цяла зима за този ден. Традиционно празникът се радва на голям интерес.

В 17. 30ч. в село Добрич ще запалят огромен 13-метров огън, подготвен специално от кмета на селото и местното читалище за празника, а в селата Върбица и Длъгнево началото е обявено от 18 ч. на площада, където ще горят няколко огъня. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Отец Паисий Хиляндарски 1934“ в село Длъгнево ще представи програма подходяща за празника, ще бъде пресъздаден обичая „Хамкане“ и ще се представят автентични „Пеени хора“.
В неделя вечер от 18.30ч. и в Крепост с огън на площада в центъра на селото самодейци от местното читалище „Селска пробуда 1927“ ще пресъздадат древния обичай „Оратник“. С факелно шествие младите мъже на селото облечени в народни носии ще се съберат около кладата в центъра и ще запалят огъня за пречистване. Фолклорния хор при читалището ще изпълнява автентични за обичая песни. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде направена и въстановка на обичая „Хамкане“, в който децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. Вярва се, че което дете успее да „хамне“ ще бъде здраво през цялата година.
Характерно за този обичай са и така наречените огнени стрели – „жавги“, които младите мъже хвърлят в дворовете на избраната от тях девойка. С крадене на мома и българско хора ще завърши празника в село Крепост. „Оратник“ се смята за начало на пролетните празници и женитбите.
Изключително интересен обичай „На гори“ и „Оратник“ ще бъде пресъздаден и в село Крум на 9 март от 18ч.  

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини