5 °C

На Сирни Заговезни: Чавги в Бряст, оратник и хамкане в Крепост

В община Димитровград на няколко места  на 10 март ще бъде отбелязан традиционният празник Сирни Заговезни.

Празникът ще започне от 16. 30ч. в село Бряст, където в читалището гостите ще могат да се насладят на фолклорна програма подготвена от НЧ „Пробуда“. В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии, ще направят празнично шествие със запалени факли от читалището до двора на църквата „Св. Иван Рилски“. Шествието ще бъде предвождано от най-малките жители на с. Бряст. В двора на църквата ще се пеят подходящи за празника песни около огъня и ще се хвърлят „Чавги“, които мъжете от селото са приготвяли цяла зима за този ден. Традиционно празникът се радва на голям интерес.

В 17. 30ч. в село Добрич ще запалят огромен 13-метров огън, подготвен специално от кмета на селото и местното читалище за празника, а в селата Върбица и Длъгнево началото е обявено от 18 ч. на площада, където ще горят няколко огъня. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Отец Паисий Хиляндарски 1934“ в село Длъгнево ще представи програма подходяща за празника, ще бъде пресъздаден обичая „Хамкане“ и ще се представят автентични „Пеени хора“.
В неделя вечер от 18.30ч. и в Крепост с огън на площада в центъра на селото самодейци от местното читалище „Селска пробуда 1927“ ще пресъздадат древния обичай „Оратник“. С факелно шествие младите мъже на селото облечени в народни носии ще се съберат около кладата в центъра и ще запалят огъня за пречистване. Фолклорния хор при читалището ще изпълнява автентични за обичая песни. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде направена и въстановка на обичая „Хамкане“, в който децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. Вярва се, че което дете успее да „хамне“ ще бъде здраво през цялата година.
Характерно за този обичай са и така наречените огнени стрели – „жавги“, които младите мъже хвърлят в дворовете на избраната от тях девойка. С крадене на мома и българско хора ще завърши празника в село Крепост. „Оратник“ се смята за начало на пролетните празници и женитбите.
Изключително интересен обичай „На гори“ и „Оратник“ ще бъде пресъздаден и в село Крум на 9 март от 18ч.  

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини